Volvo Galéria Magazin

Március 21. – A DOWN-SZINDRÓMA VILÁGNAPJA

Március 21. a Down-szindróma világnapja, melyhez a Volvo Galéria Budapest teljes csapata is csatlakozott.

Március 21. nemcsak a tavasz első napja, hanem egyben a Down Világnap is. Világszerte fontosnak tartják, hogy a világnapon keresztül felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élők problémáira, az elfogadásra és a bennük rejlő lehetőségekre. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Volvo Galéria Budapest csapata is. A kampány színeibe öltöztetett XC40 autóval és a felemás színű zoknik hordásával szeretnénk felhívni a figyelmet az elfogadásra.

Egész márciusban pedig Down szindrómás gyerekek csodálatos alkotásai töltik be a Volvo Galéria autószalonjának falait. Erről részletes cikkünket itt olvashatják: https://www.volvogaleriamagazin.hu/down-szindromas-gyerekek-csodalatos-alkotasi-toltik-be-a-volvo-galeria-autoszalonjanak-falait/

A Down-szindrómáról

A tünetegyüttest a XIX. században írta le John Langdon Down, angol orvos, akit az 1866-ban kiadott tudományos munkájának köszönhetően a Down-szindróma „keresztapjának” tekintenek. Bár mások is felismerték a rendellenesség jellemzőit, Down volt az, aki különálló tünetegyüttesként írta le.

MIÉRT FONTOS A VILÁGNAP?

Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik. Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások teljesítményére, és támogatják a függetlenségüket, önképviseletüket és döntési szabadságukat.

Magyarországon a Down Egyesület kezdeményezésére 2009-től rendeznek nagyszabású ünnepséget Budapesten. A Down Világnap mára országos eseménnyé nőtte ki magát és a budapesti rendezvények mellett számos más városban is megemlékeznek a világnapról. 2016-ban a Down-szindróma világnapja alkalmából Budapesten megrendezték az 1. Nemzetközi Kromoszóma Karnevált, ahol a jótékonysági séta mellett érdekes családi programok és koncertek is várták az érdeklődőket.

Az ENSZ közgyűlésének harmadik bizottsága 2011. november 10-én tartott ülésén elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen. 2012-től kezdődően az ENSZ felhívja minden tagállamát, a nemzetközi szervezeteket, valamint a civil társadalmat, hogy ünnepeljék meg a Down-szindróma világnapját, és aktívan járuljanak hozzá, hogy a társadalom felfigyeljen a Down-szindrómásokra. Ez hatalmas lépés a Down-szindrómások, családtagjaik, az értük dolgozók és mindenki számára, aki azt szeretné, hogy a Down-szindrómások életminősége javuljon és emberi jogaik ne sérüljenek.

Szövegek forrása: https://semmelweis.hu/hok/2020/04/03/a-down-szindroma-vilagnapja/

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!