Volvo Galéria Magazin

Svéd szilveszteri különlegességek

Január 1-én az új év mindenhol beköszönt, van akinél kicsit hamarabb és van, ahol kicsit később. Kedvenc skandináv autómárkánk hazájában az időnek is fontos jelentősége van az újév ünneplésekor, de hogy pontosan miért, az mindjárt kiderül. 

Happaranda és Tornio városkája első hallásra nem lesz mindenki számára ismerős, pedig ez a két település igazán különleges hagyományokkal rendelkezik szilveszter kapcsán. Happaranda Svédországban, míg Tornia a Finnországban található szorosan egymással összenőve. A különlegesség az, hogy a finnek egy órával előrébb járnak, de a két városka lakói mégis közösen ünneplik az újévet. Amikor a finneknél éjfélt üt az óra, hatalmas tűzijátékba kezdenek, majd egy órával később a svédek is csatlakoznak, ahogy mondani szokás ,,begyújtják a rakétákat”. A két város között az is mutatja az ünnepi szoros kapcsolatot, hogy ilyenkor szilveszteri sikló járat közlekedik egész éjjel. 

Stefan Isaksson/imagebank.sweden.se

Míg nálunk magyaroknál úgy tartja a babona, hogy ha halat eszünk szilveszterkor elúszik a szerencse és vele a pénz is, a svédeknél ez pont fordítva van. A Volvo hazájában a hal és a rajta található pikkelyek a pénzt szimbolizálják, és úgy vélik, minél több pikkelyes halat esznek, annál nagyobb gazdagság vár az emberekre a következő évben. 

Természetesen a legnagyobb ünneplés Stockholmban van, ahol számtalan lehetőség van méltóképpen köszönteni az újévet. Város szerte költészeti előadásokat tartanak napközben, de hagyományos középkori templomi koncerteket is tartanak több helyen. A város legszebb terein pedig korcsolyapályákat állítanak fel, így a télisportok szerelmesei is találnak lehetőséget a kikapcsolódásra. A pezsgő és a tűzijáték náluk sem maradhat el, így éjfélkor ők is ünnepi ruhába bújva köszöntik az új esztendőt. 

Hans Strand/Folio/imagebank.sweden.se

Borítókép: Jann Lipka/imagebank.sweden.se

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!