Volvo Galéria Magazin

Mire érdemes figyelnünk, ha használt autót vásárolunk

Amióta használtautó piac létezik, rendszeresen felmerül a kérdés, hogy honnan, hogyan és milyen autót vásároljunk. Sokan járnak pórul, de természetesen akadnak szerencsések is…Mégis hogyan mehetünk biztosra, ha nem egy új autót választunk a szalonból, vagy legalábbis mit tegyünk annak érdekében, hogy minőséget kapjunk a pénzünkért cserébe. A használtautó vásárlás igazi szakértőjét, Propszt Balázst, a Volvo Galéria Budapest használt gépjármű értékesítési tanácsadóját kérdeztük.

Mire kell leginkább figyelni, ha valaki használt autót vásárol?

Fontos, hogy amennyire lehet, megbízható forrásból vásároljunk autót. Egy ideje rögzítik a kilométeróra állásokat műszaki vizsga alkalmával, így a Magyarországon jól bevált „óratekergetés” jó eséllyel kiküszöbölhető, de legalábbis valamilyen szinten követhetővé vált. Jó, ha olyan autót választunk, ami vezetett szervízkönyvvel rendelkezik, mert úgy könnyen visszaellenőrizhető az autónak a szervíztörténete. Minden márkánál érdemes vásárlás előtt a márkakereskedéshez fordulni, mert a hivatalos szervizeknek minden eszközük megvan arra, hogy valós állapotfelmérést és képet adjanak a vásárlónak a megvenni kívánt autóról. 

Mi a leggyakoribb hiba, amit elkövetnek a használtautó vásárlók?

Szerintem a leggyakoribb probléma, hogy az emberek sok esetben rosszul mérik fel a saját igényeiket, hogy valójában mire is használják az autóikat. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni a motor erejétől kezdve, az üzemanyag hajtáson át, az autó funkcióit is figyelembe véve. Én mindenképpen tájékozódnék a szaksajtóból, mert sok esetben eléggé informatív és alapos véleményeket találhatunk egy-egy márka adott típusú autóiról. Mondok egy példát: ha valaki olyan helyen lakik, ami nehezen megközelíthető, akkor igenis indokolt, hogy négykerék meghajtású, akár terepjáró vagy SUV típusú autót válasszon. Viszont, aki a városban közlekedik és rövid távokat tesz meg, annak hiába tetszenek ezek a típusú autók, nem indokolt, hogy ilyet válasszon. Mindenképpen fontos előtérbe helyezni a felhasználási szempontokat, hogy ez csak egy munkaeszköz, vagy a kényelmi szempontok és a design is számít. Mi a Volvo Galéria Budapestnél mindig törekszünk arra, hogy az ügyfeleink igényeinek legmegfelelőbb típust találjuk meg, ehhez pedig először mindig az igényeket mérjük fel.
Propszt Balázst, a Volvo Galéria Budapest használt gépjármű értékesítési tanácsadója

Mivel kap többet az a vásárló, aki márkakereskedésben, például a Volvo Galéria Budapestnél vásárol használtautót?

Sok esetben az ár motiválja a használtautó vásárlókat, amikor külföldről behozott autókat választanak, de ez csalóka, mivel lehet, hogy rövid távon anyagilag jobban járnak, de hosszú távon az esetek többségében megtérül az, hogy egy megbízható forrásból származó korának és futásteljesítményének megfelelő állapotú, leellenőrzött gépkocsit vesznek a márkakereskedőtől. Mi a Volvo Galéria Budapestnél minden autónkat a Volvo Selekt minősítésnek megfelelően 100 ponton vizsgáljuk át és garanciát is vállalunk rájuk. A garancia és a minőség az a biztonságérzet, amit megfizet egy vásárló, amikor nálunk veszi meg az autóját. Az általunk vállalt garancia olyan biztonságot nyújt a használtautó vásárlónknak, amivel egy magánszemélytől vásárolt autónál nem számolhatnak, márpedig amikor nem szalonkocsit veszünk, mindig bele kell kalkulálni, hogy felmerülhetnek szerviz költségek. 

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!