Volvo Galéria Magazin

Segítsünk a Cseppkő Gyermekotthon lakóinak

A Volvo Galéria Budapest hosszú évek óta hagyományosan minden évben felkarol egy alapítványt, akik számára gyűjtést szervez. Ez az idén sincsen másképp. Ebben az esztendőben a választás a Cseppkő Gyermekotthon Központra esett, ahol minden bizonnyal nagyon jó helyen lesznek az adományok, de hogy pontosan miért, arról az intézmény igazgatójával dr. Herczeg Krisztiánnal beszélgettünk. 

Milyen feladatokat lát el a Cseppkő Gyermekotthon?

1964 óta működik a Cseppkő Gyermekotthon Központ, ahol több lényeges profilváltás is volt. Gyermekek teljeskörű ellátásával foglalkozunk, családot helyettesítő ellátást biztosítunk a gyerekek számára. Ez hétköznapi nyelven annyit jelent, hogy a gyerekek itt kelnek fel, itt fektetjük le őket, itt adunk nekik ételt, tanulunk velük és mindenféle szabadidős programot biztosítunk, mint ahogyan ez egy családban is megszokott.

Milyen korosztályú gyerekekkel foglalkoznak?

Széles korhatárú a gyermekeink életkora, háromtól – tizennyolcéves korig látunk el gyerekeket és még afelett is. Tizennyolc éves korukig kötelező ellátást biztosítunk, utána pedig szerződést kötünk velük, amiben annyi a szerződésbeli elem, hogy vagy tanulniuk vagy dolgozniuk kell, mi általában arra törekszünk, hogy mindkettő teljesüljön. A hétköznapok és a hétvégék hasonlóan telnek, mint egy családban. Reggel elindítjuk őket reggelivel, uzsonnával teljes felszereléssel őket, ami nem könnyű, mert a kollégák egy időben tíz gyereket kell útnak indítsanak, mint egy igazi nagycsaládban. 

Hogyan és honnan kerülnek hozzátok a gyerekek?

Nagyon változó. A társadalom nagyrésze azt gondolja, hogy árva gyerekekkel foglalkozunk csak, de szerintem csak a társadalom öngyógyító gondolkodása miatt van, hogy azt feltételezik általában, hogy csak olyan gyerekekről kell gondoskodni, akiknek nem élnek a szüleik. A valóság az, hogy többségében olyan gyerekek vannak nálunk, akikről tudnának gondoskodni a szüleik, de valamilyen oknál fogva hozzánk kerülnek. Nem miattunk kerülnek be és nem mi emeljük ki őket a családból. A leggyakoribb bekerülési okok között van a súlyos elhanyagoltság és a különböző bántalmazások. Kizárólag anyagi okok miatt nem kerülhet egy gyermek otthonba vagy nevelőszülőkhöz. Kombinált jegyként meg szokott jelenni, de szinte mindig párosul valamilyen kísérő eseménnyel.

Milyen kéréseik vannak a gyerekeknek?

Mivel hároméves kortól foglalkozunk gyerekekkel ezért a gyerekjátékoktól kezdve a fiatal felnőttek számára parfüm, sport felszerelések, kés készlet és fűszertartók is szerepelnek a kívánság listán. Általában nagyon meglepően egyszerű hétköznapi dolgoknak is nagyon tudnak örülni a fiatalok. Egyet szeretnék kiemelni: az egyik gyerekünk azt írta, hogy újabban ismét hinni kezdett az angyalkában és szeretne kérni tőle egy kenyérpirítót. 211 gyerekről gondoskodunk és szinte mind kívántak valamit, mi pedig igyekszünk ezeket teljesíteni, ha kapunk benne segítséget, annak nagyon örülünk. 

Miért fontos, hogy legyenek a Volvo Galéria Budapestéhez hasonló kezdeményezések?

Azért fontos, hogy a Volvo Galéria Budapest támogat minket az idén, mert minden olyan segítség, ami ahhoz járul hozzá, hogy a gyerekek számára az ünnepet szebbé tegyük, az fontos. A gazdagság alatt általában az anyagi javakat szoktuk érteni és nekünk fontosak is a kézzel fogható adományok, de szívesen fogadjuk a szellemi felajánlásokat is, amikor akár önkéntes munkát lát el valaki, vagy korrepetálást, pénzügyi tanácsadást, esetleg pálya orientációt nyújtanak nekik, akár már egészen kamaszkortól részt vállalnak a felkészítésükben. A Volvo Galéria számunkra egy fontos partner, aki ebben most nagy segítséget nyújt. 

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!