Volvo Galéria Magazin

Prémium autókhoz prémium hangrendszerek

„A zene mindenkié” – tartja a mondás és valóban ahányan vagyunk, annyi féle dallamot szeretünk… De ha már hallgatunk valamit nem árt, ha az jól is szól. A Volvónál erre is gondoltak és nem véletlen, hogy a világ egyik legjobb audio technika gyártójával szerződtek a svédek annak érdekében, hogy ne csak a vezetés miatt legyen élmény az autóban eltöltött idő. A részletekbe, a hangrendszerek szakértője, a Volvo Galéria Budapest értékesítési tanácsadója, Nenádov Miklós avatott be minket. 

Miért különösen jó a hangzás a Volvo autóiban?

A válasz egyszerű, mivel a svédek a Harman Kardonnal szerződtek le annak érdekében, hogy tervezzen az autóikba egyedi minőségi hangrendszereket. Azok, akik kicsit is jártasak a zene és a technika világában, már hallottak erről a márkáról és tudják, hogy prémium minőséget képvisel. 

Minden autóba ilyen minőségű hangtechnika kerül?

Bár a márka nem jelöli meg, de az alap gyári rendszereket is a Harman Kardon gyártja az autóinkba. Nyilván itt is vannak minőségben és teljesítményben is eltérések. Az első olyan, ahol már a rendelési listában is feltüntetett a Harman Kardon audio elnevezésű csomag, ahol már a névről is kiderül, hogy itt bizony nem egy hétköznapi hangzás tapasztalható az autóban. Nyilván ezt már felár ellenében tudják kiválasztani az ügyfelek.

Minden modellnél azonos lehetőségek közül választhatnak a vásárlók?

Az XC40 itt is eltér egy picit a többi modelltől, mivel csak ebbe a modellbe a gyártó tervezett egy Performance Audio elnevezésű rendszert és alapból ez kerül az autókba. Ez egy három hangszórós 60 wattos teljesítményű hangrendszer. Ez bár kevésnek tűnhet elsőre, de a Harman Kardon az alap modellek közül itt alkalmazta először az általa kifejlesztett air buffer technológiát, ami a hangzásra ráerősít egy kicsi mélyhangsugárzóval, ami a mély öblös hangokat erősíti fel. Ez a technológia a felhasználóknak ismerős lehet már, mivel a házimozi és otthoni hangrendszereknél már pár éve alkalmazza a márka. Az XC40-ben a következő szint az a High Performance, ami egy 8 hangszórós rendszer és 250 watt teljesítményre képes és itt még mindig nincs kiemelve, hogy van mélyhangsugárzó technológia. Ennél a típusnál a legmagasabb szintű elérhető lehetőség a Harman Kardon elnevezésű csomag, amiben 13 hangszóró és 660 watt teljesítmény dübörög. A többi típusnál más a helyzet, mivel ott a High Performance a belépő rendszer, azután választható a Harman Kardon és elérhető az ínyencek számára a Bowers & Wilkins csomagja is. Az elnevezések bár megegyeznek az XC40-ben használtakkal, de a teljesítményük eltér. A High Performance csomag minden típusban 11 hangszórót tartalmaz és 220 watt teljesítményt tud mélynyomó nélkül. A Harman Kardon csomagnál 600 watt teljesítménnyel 14 hangszóróból szólhat a zene az autóban és itt már egyedi mélysugárzók is kiegészítik a hangzást. Ezek a mélynyomók teljesen egyediek, mert a gyártó csak a Volvo számára tervezett egy olyan struktúrát, aminek köszönhetően a hangszóró nem vesz el helyet sem az utastérből, sem a csomagtartóból, hanem a hátsó kerékjárati ívben helyezték el rendkívül praktikusan. Annyira jól lett kialakítva a rendszer, hogy az autóban ülve nem tudjuk hol van a mélynyomó és nem is fogjuk kitalálni, mivel a levegő terjedésének köszönhetően mindenhonnan egységesen hallani a mély hangokat. 

A Bowers & Wilkins magas színvonalú hangrendszereit, hogyan lehet beépíteni a Volvókba?

Modellenként eltér a kialakítás, de minden tekintetben ez a hangrendszerek csúcsa. Amennyiben az ügyfelek ezt a csomagot választják 15-19 hangszóró kerül az autóikba, ez elsősorban a választott autó méretétől függ, a teljesítmény minden esetben 1460 watt, amiben benne van egy lökhárítóba épített mélynyomó is, valamint egy látványos magashangsugárzó kerül az autók műszerfalára a szélvédő alá. A hangrendszerek mellé van lehetőség egyedi hangzás beállításokat választani, amelyek között vannak előre programozott hangzásmódok, amiket komoly hangmérnöki munkával teszteltek. A Bowers & Wilkinsnél például a Göteborgi koncertterem hangzását tudja az autó hangrendszere leképezni, de idén a mérnököknek köszönhetően egy igazi Jazz Klub hangzásvilágát is vissza tudja élményében adni az autókba épített technológia. 

Kik választják ezeket a profi hangrendszereket elsősorban?

Tudni kell, hogy az alap gyári hangfalak is teljesen torzításmentes zenehallgatást biztosítanak a Volvo vásárlóknak, de azok, akik akár az otthonukban is áldoznak arra, hogy komolyabb hangrendszereken nézzenek filmeket, vagy hallgassanak zenét, azoknak a Harman Kardon és a Bowers & Wilkins rendszerei igazi kuriózumnak számítanak. Megvan a célközönsége a minőségi zene hallgatásnak, és mivel az autóban kifejezetten sok időt töltünk, ezért akinek az otthonában is fontos, hogy a kedvenc zene számai különleges élményt nyújtsanak, azok számára az autóban sem lehet kétség, hogy egy magasabb szintű hangrendszer mellett tegyék le a voksukat. 

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!