Volvo Galéria Magazin

Összhangban a svéd életérzéssel

Ebben a hónapban Várkonyi Rita festőművész alkotásait tekinthetik meg a Volvo Galéria Budapest autószalonjába betérő ügyfeleink és az érdeklődők. Először, de a műveket látva valószínűleg nem utoljára. A kiállítás teljes összhangban van a Volvo által vallott életérzésekkel, amire az alkotó, mikor a festményeket válogatta kifejezett hangsúlyt fektetett. Arról, hogy milyen szempontok álltak a kiválasztott alkotások mögött és milyennek látja a Volvo Galéria kiállítótermét, magát a művészt kérdeztük.

Mikor és hogyan kerültek a művészetek az ön életébe?

Egészen fiatalon, már gyerekkoromban is aktív részei voltak a művészetek az életemnek. Először zongorázni tanultam, a szüleimmel külföldön és Magyarországon is rendszeresen jártunk művészeti kiállításokra és később a középiskolai éveket követően a híres Práter utcai fotós iskolába is jártam. Úgyhogy, így vagy úgy, de egész életemben része volt az alkotás az életemnek. Képzőművészettel 2010 óta foglalkozom, egy véletlennek köszönhetően. Az akkori otthonunkban volt két hely, ahová szerettem volna valamilyen festményt, vagy grafikát kitenni és a férjemtől kaptam egy festő felszerelést. Akkor rájöttem, hogy ez is egy olyan szakma, amihez a tehetség mellé nagyon sokat kell tanulni, ezért rengeteg szakirodalmat olvastam és több tanfolyamon is részt vettem, hogy fejlesszem magamat.

Hogyan alakult ki az az irány, amit ma is képvisel?

Abban, hogy ez az irány már kialakult abban nem vagyok teljesen biztos. Rendkívül sok ötletem van, amikhez nagyon különböző technikákat alkalmazok. Festek olajjal és festek akrillal is, de nagyon szeretem a pasztellkréta oldott lehetőségeit is, illetve ezeket az anyagokat sok esetben szeretem ötvözni is.

A Volvo Galériában kiállított festmények mi alapján lettek kiválasztva?

Fontosnak tartottam, hogy a kiállítás darabjai kapcsolódjanak a svéd életérzéshez, hiszen a Volvo is teljes mértékben azt tükrözi. Az ember a nyugalmát, a boldogság érzetét az otthonában akár a festmények segítségével is elérheti. Alapvetően absztrakt képek láthatóak a Galériában, direkt olyanok, amelyeken elmerenghet az, aki nézi őket. Lehet bennük keresgélni szabályosságokat, holott csak a véletlennek köszönhető, hogyha valamilyen formát észrevesz benne az ember.

Mit gondol a kereskedelem és a művészet ilyen jellegű találkozásáról?

Szerintem nagyon szerencsés a két dolog találkozása, ugyanis bennem is két ember lakik: az egyik az az alkotó művész, a másik pedig egy kereskedő. Nem véletlen, hogy korábban egy nagy márka budapesti üzletének én voltam a vezetője. Nekem rendkívül fontos az, hogy minél több emberhez eljusson a művészetem és nagyon jó dolog az, hogy egy autóvásárlást, vagy bármilyen ügyet intézni bemegy valaki a Volvo Galériába és különböző műalkotásokkal találja az ember szembe magát. A Volvo Galéria kialakítása nekem nagyon tetszik, mert a hátsó nagy falnak kiválóak a fényviszonyai, így a képek is gyönyörűen mutatnak a természetes lágy fényben, illetve a Galéria alatti rész egy olyan nyugalmat és meghittséget áraszt, ami leképezi azt, ahogy az ember otthonában is elképzelhető egy-egy műalkotás.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!