Volvo Galéria Magazin

A sípályákon is megállja a helyét a Volvo

A Volvo Galéria Budapest idén a magyar Snowboard országos bajnokság támogatója lett. A sportág az elmúlt években nagy előrelépéseket tett, mivel a legutóbbi téli olimpiára első alkalommal versenyzőt is tudott kavalifikálni és egyre több tehetséges fiatal tűnik fel. Az eseményről és az együttműködésről a sportág hazai szövetségének elnökével, Bécsy Balázzsal beszélgettünk.

Milyen helyzetben van a hazai snowboard sport és hogyan sikerült az idei országos bajnokság?

Több, mint 20 éven át az országos bajnokságot Murauban rendezte a magyar szövetség, de 2019 óta a a stratégiánk szerint és a versenyekhez való könnyebb hozzáférés miatt az OB bizonyos számait hazahoztuk.. Akkoriban mindössze 5-6 versenyző indult freestyle szakágban ami az egyik legnépesebb volt korábban. Az idő minket igazolt és így tavaly már 95-en szálltak versenybe a különböző szakági megmérettetéseken. A magyar bajnokság mellett a nemzetközi Snowboar Szövetség által szervezett World Rookie Tour egyik állomása is vagyunk egyben, ami nagyon fontos előrelépést jelent számunkra.

Milyen korosztály versenyez itthon elsősorban?

Nagyon széles a jelentkezők tábora. Többnyire a 12-25 éves korosztály képviselteti magát, de viszonylag sokan versenyeznek a seniorok közül is, aminek nagyon örülünk mert fontos a felnövekvő fiatal generációnak, hogy kikre nézhetnek fel. A fiúk egyelőre többségben vannak a versenyeken, de szép számmal vannak lány versenyzőink is.

Milyen eredményeket tud felmutatni a magyar csapat?

1998 óta van snowboard az olimpián, deeddig nem tudott versenyzőnk kvalifikálni a világ legjobb 30 versenyzője közé, ami valljuk be nem egyszerű feladat hazánk adottságaival.. Voltak versenyzőink, akik világkupa versenyre ki tudtak már jutni, de az olimpiai részvétel sokáig váratott magára. 2022-ben sikerült megtörni a jeget és Kamilla Kozuback kijutott snowboard freestyle kategóriában és ott 17-ik helyezést ért el Big Air-ben, ami azért is nagy szó, mert itt nem alanyi jogon neveznek az országok versenyzőt, hanem valóban a képességeik alapján a legjobb 30 jut ki és ott mérettetik meg magukat. Most van két versenyzőnk is, aki potenciálisan olimpiai résztvevő lehet illetve 4 világkupa szintű ez hatalmas eredmény.

A Volvo Galéria Budapest volt az országos bajnokság egyik támogatója. Véleményed szerint mennyire áll közel egymáshoz a sportág és a Volvo által képviselt életérzés?

Mindent elmond, hogy amikor a két bemutató autóval megérkeztünka pályára másik három Volvo állt csak baráti körünkből a prakolóban😊. Azt gondolom, hogyaz életérzés szempontjából nagyon közel áll egymáshoz a Volvo és a snowboard sport fiatalos lendülete. A skandinávok letisztult eleganciája, ami a már jól ismert biztonsági, kényelmi funkciókkal és luxussal párosul abszolút harmonizál, ezért is nagyon örültünk a Volvo Galéria Budapest szerepvállalásának a rendezvény kapcsán. A rendezvényen egy XC90 és egy XC60 volt bemutatva, de a V60 Cross Country, vagy a V90 Cross Country modellek is legalább annyira relevánsak tudnak lenni a sportág szemléletével párhuzamba állítva. Nagyon bízom benne, hogy ez a kapcsolat és ez az együttműködés hosszútávon is ki tud bontakozni.

Fotók: Tumbász Hédi / MSBSZ

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!