Volvo Galéria Magazin

Luca napi svéd ínyencségek

Az ünnep a svédeknél sem telhet finom ételek és italok nélkül. Svédország legfontosabb ünnepének saját tradicionális étele és itala van. A lusekatt olyan nekik, mint nekünk magyaroknak a bejgli. A népi italuk ebben az időszakban pedig a glögg. Na de mik is ezek pontosan?!

A Lussekattot azaz a Luca macskája nevű süteményt az adventi időszakban, leginkább Luca nap környékén sütik. Kacskaringós, felpöndörített macskafarok formájáról kapta a nevét. A sáfrány különleges ízénél pedig csak a színe unikálisabb, ami a tésztát is arany színűvé varázsolja.
A formázása természetesen változhat, de az alapja mindig ugyanaz: egy sáfrányos, szaftosan puha kelt tészta. A szaftosságát pedig a krémtúró adja. Az a fajta krémtúró, amit Magyarországon kis dobozokban édességként árulnak. A svédeknél ugyanezeket nagyobb kiszerelésben árulják, teljesen édesítetlenül, és ez az, amitől nagyon jó lesz a tészta. Az elkészítéshez elengedhetetlen az édesítetlen krémtúró, de ha nincs használhatunk sima vaníliásat, de akkor kevesebb cukor kell a tésztába. A Lussekatt rendkívül finom omlós és, ha egyszer a családi asztalra kerül, kihagyhatatlan része lesz az ünnepeknek.

Magnus Carlsson/imagebank.sweden.se

Nem csak tradicionális Luca napi étele van a svédeknek, hanem itala is. Forralt boruk, a glögg segít átvszelni a sötét és hideg éjszakákat.  A glögg egy nagyon illatos és fűszeres bor alapú forró ital, jóval több alkoholt tartalmaz, mint a nálunk hagyományosnak tartott forralt bor, ennek oka, hogy a magasabb alkoholfoknak erősebb a fűtőértéke, ami a nagy hidegben nem mellékes. A glögg szó maga felmelegítést jelent, és hasonló neveken – gløgg, glögi – találkozhatunk vele a többi skandináv országban is. Ez a forró ital nemcsak alkoholtartalmában, de gazdagságában is eltér a klasszikus forralt bortól, tulajdonképpen már egyfajta puncsként is tekinthetünk rá. Sokféle receptje létezik, de általánosan elmondható, hogy az alapja mindig vörösbor, amit pálinka, vodka vagy brandy gazdagít, fűszerei a szokásos szegfűszeg, fahéj és narancs mellett a kardamom és a gyömbér is, valamint egész hámozott mandulát és mazsolát vagy vörösáfonyát is tesznek bele, ami ízesíti is, de a végén elrágcsálható az alkohollal átitatott gyümölcs és csonthéjas. Természetesen, ahogy a svédek sem, úgy mi a Volvo Galéria Budapest dolgozói sem vezetjük már Volvoinkat egy jó glögg elfogyasztása után.

A svédek különleges ünnepéről a Luca napról itt olvashat bővebben.

Kiemelt kép: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!