Volvo Galéria Magazin

A svédek különleges ünnepe a Luca nap

A Luca napnak Magyarországon és a világ számos országában vannak hagyományai és tradíciói.  A népi hagyományok vegyülnek a keresztény tradíciókkal, attól függően, hogy a világ melyik részén ünneplik december 13-át. A svédeknél azonban Luca napja nem csak egy ünnep a sok közül, hanem az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező és legfontosabb ünnepük. Nem csoda, hiszen december 13. az év legrövidebb, így legsötétebb napja is az északi féltekén. Éppen ezért szükséges Svédország számára, hogy ezzel a varázslattal tegyék széppé és különlegessé a zord telet.

A Volvo hazájában a legfontosabb tradíciók között tartják számon a Luciadagen-t, azaz Luca napját, amikor kezdetét veszi a karácsonyi időszak. A magyar Luca napi hagyományokkal egyáltalán nem azonos ez a Svédország szerte népszerű ünnep. A családi körben tartott megemlékezés számtalan rituáléból áll. December 13 reggelén a család legidősebb lánygyermeke kel fel a legkorábban. Fehér, lepelszerű ruhát ölt magára, örökzöldekből font koszorút illeszt a fejére, és szintén fehérbe öltözött testvérei kíséretében kávét, valamint péksüteményt visz be a még ágyban fekvő, gyerekeikre váró szülőknek. A fiútestvérek csillagokat, míg a lányok égő gyertyákat tartanak a kezükben. Ma már a kisebb gyerekek kezében gyertya helyett valamilyen elemes világító égőt adnak, változnak az idők és a tradíciók is velük változnak.  

Az svéd egyház egyik legfontosabb ünnepén minden hitközösség saját úgynevezett Lucia-t választ.  A kiválasztott Lucia a hagyományos fehér jelmezben, eredeti tradíció szerint 7 égő gyertyával ellátott koszorúval a fején vonul végig, jelképezve ezzel a fényhozó alakját. Lucia-t követi és énekkel kíséri a többi, természetesen itt is fehérben tündöklő segítő, akik általában a környékbeli iskolákból kiválasztott gyerekek. Érdekesség, hogy a kiválasztás nagy dolognak számít és tanulmányi eredményhez kötik sok helyen, hogy ki vehet részt a vonuláson, így értelemszerűen a jobban tanuló gyerekeket éri a megtiszteltetés.

Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

A településeken és az iskolákban is saját Luciákat választanak. Komoly verseny és szavazás előzi meg a szereplést, sok esetben a jelöltek a helyi lapokba is bekerülnek, ami szintén azt bizonyítja, mennyire nagyra értékelik a december 13-i tradícióikat a svédek. 

A Volvo Galéria Budapest is minden évben ezen a napon tartja karácsonyi rendezvényét. Ezen az estén együtt ünneplünk partnereinkkel és ügyfeleinkkel. Idén ez sajnos nem jöhet létre, de bízunk benne, ahogy Luca napján a sötét napokat egyre világosabbak váltják fel, a járványból is ismét egy megszokott békésebb élet felé vesszük az irányt és közelebb kerülnek hozzánk a megszokott hétköznapok. 

Luca napi svéd ínyencségekről itt olvashat.

Kiemelt kép: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!