Volvo Galéria Magazin

A svédek karácsonya

A svédek a többi északi néphez hasonlóan különleges, értékes hagyományokat és szokásokat őriznek a karácsony ünnepével kapcsolatban. Viszonyuk a fényhez, sötétséghez, halálhoz, élethez különbözik attól, amihez mi hozzászoktunk és ez ilyenkor az ünnepek alatt is megmutatkozik. 

A nagyon régi svéd templomok északi falain nem voltak ablakok, mert az emberek úgy vélték, hogy északról jön a sötét és a rossz. Ezekre az északi falakra gyakran került egy-egy szent szobra, mert annak tulajdonították a védelem erejét. Télen azért is tesznek gyertyát a svédek, vagy kis lámpást minden ablakba, mert ezzel szimbolizálják azt, hogy távoli szeretteiket hazavárják. 

Henrik Trygg/imagebank.sweden.se

Karácsony nagyon kedvelt ünnep Svédországban, majdnem az egész késő őszi, téli időszak magába foglalja a karácsonyra való készülődést. Az adventi időszaka a Volvo hazájában a sötétség tisztelete, a készülődés a hosszú éjszakákra és főleg arra, hogy karácsonykor, meghitt légkörben együtt lehet a család. Ha az adventi időszakban Svédországban járnának, ne hagyják ki a Luca, azaz Luciafirande ünneplését és a Julbordot, a híres svéd karácsonyi asztalt sem. 

A karácsonyfa állítására a svédeknél nincs kötött időpont. Van, aki már hetekkel korábban, de akad olyan is, aki csak szentestén díszíti fel a fát. Az ajándékosztásnál gyakori, hogy a családfő elmegy otthonról „újságot venni”, és amikor távol van, akkor érkezik a Mikulás-szerű figura, akit itt jultomten-nek, azaz karácsonymanónak neveznek. Az ajándékokat gyakran egy kis rímes leírás kíséri, ami lehet akár egy feladvány is (a versből kell kitalálni, hogy mi is van a csomagban). 

Tipikus svéd szokás karácsony előtt szalmából font, vagy fából faragott bakkecskét beállítani a lakásba. Ez onnét ered, hogy a skandináv-germán mitológia viharistene, Thor kocsiját két bakkecske húzta és ő osztotta az ajándékokat. A hiedelem az 1840-es évekig élt, csak aztán vette át Thor helyét a mára divatos télapó.

Helena Wahlman/imagebank.sweden.se

A svéd karácsony legszentebb és legstabilabb része, ahogy nálunk magyaroknál Kevin és a reszkessetek betörők, náluk nem más, mint egy Walt Disney összeállítás, a „Donald kacsa és barátai boldog karácsonyt kívánnak”, ami svédül a Kalle anka och hans vänner önskar God Jul. Ez egy hosszabb műsor folyam, ami minden december 24-én reggeltől délután 4-ig megy a tv-ben és utána kezdődik az ajándékozás. 

A karácsony mindenhol kicsit más, így a Volvo hazájában is szeretik a maguk hagyományai szerint megélni és átélni a meghitt pillanatokat. A Volvo Galéria Budapest minden kedves ügyfelének, olvasójának Áldott, Békés Ünnepeket kíván. 

Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Borítókép: Johan Mard/Folio/Imagebank.sweden.se

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!