Volvo Galéria Magazin

Hogyan fertőtlenítsük autónkat a vírus idején?

A koronavírus terjedése felhívta a figyelmet a személyes higiénia fontosságára. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a kézmosás és a maszkviselés mellett kiemelten fontos tisztán tartani azokat a felületeket, amelyeket rendszeresen megérintünk a kezünkkel. Bár az önvezető autók ideje egyre közelebb van, még mindig mi irányítjuk kedvenc járműveinket, így kiemelten fontos azok tisztántartása is. 

Kutatások kimutatták, hogy sajnos a koronavírus élő szervezeten kívül sem pusztul el azonnal, rézfelületen akár négy órán át, kartonpapíron akár egy teljes napot, műanyag vagy nemesacél felületen pedig akár három napon át is fertőzőképes marad. Ezért a járvány idején az autót is szükséges fertőtleníteni. A fertőtlenítőszerek kiválasztásakor érdemes elolvasni a használati utasításokat, Amerikában az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) regisztrációs számok alapján sorolja be a termékeket az alapján, hogy milyen típusú vírusok ellen hatékony, de itthon is kereshetjük a virucid hatású szereket, melyek az ANTSZ adatbázisában is megtalálhatók. A megoldáshoz nem kell feltétlenül költséges tisztítószerekben gondolkodni. A szappanos víz a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás, mivel a koronavírus örökítő anyagát egy lipidburok veszi körbe, ami ha megsérül, a vírustest szétesik és inaktívvá válik, így akár ez is elegendő lehet. Azoknak, akik biztosra szeretnének menni, a leghatásosabb mégis minden bizonnyal valamilyen alkohol tartalmú fertőtlenítőszer.

Ha legalább 70 százalékos, akkor biztosan hatásos fertőtlenítőszer, és az az előnye is megvan, hogy nem károsítja az autó felületeit, igaz a kezet a szappanhoz hasonlóan szárítja. A háztartási boltokban kapható mikroszálas és antibakteriális nedves törlőkendők tökéletesen alkalmasak a felületek fertőtlenítésére, a kezelés után pedig ajánlott az autót alaposan kiszellőztetni, nekünk pedig hosszan, legalább fél percen keresztül kezet mosni. A klórt tartalmazó tisztítószereket semmiképpen ne használjuk, kerüljünk el minden oldószert nem csak azért, mert roncsolják a felületeket, hanem mert nem is hatékonyak a vírusokkal szemben. Na, de mégis melyik részét kell rendszeresen takarítanunk az autónak? Az egész autót mossuk át minden használat előtt vagy után? Természetesen utóbbi nem elvárható és nem is feltétlen szükséges, ellenben a legtöbbször érintett felületekre kiemelten oda kell figyelni, így minden gombra, érintőképernyőre, illetve a kormánykerékre, a sebváltóra, a kézifékre, az ülésállító gombokra/karokra, valamint az ajtóbehúzókra és a kilincsekre is. A légkondicionáló és a szellőzőrendszer fertőtlenítését tavasszal amúgy is érdemes elvégezni, de most a vírus időszakban ez kiemelten fontos. Ezt megtehetjük Akár a Volvo Galéria Budapest márkaszervizében is. Ajánlatért és további hasznos tanácsokért keresse munkatársainkat. 

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!