Volvo Galéria Magazin

Az XC90 kalandra született – Autóteszt

A Volvo Galéria Budapest jóvoltából lehetőségem nyílt kipróbálni egy Volvo XC90-et. A svéd márka legnagyobb autójára már régóta fájt a fogam, így nagyon vártam a találkozást és a közös utazást. Az autóval gyorsan megtaláltuk a közös hangot, így kezdetét vehette közös kalandunk. Az pedig már az első kilométereken biztossá vált számomra, hogy nagyon fog fájni, amikor majd a slusszkulcsot vissza kell adnom. 

Az XC90-es már a méreteivel is tekintélyt parancsol. A Volvo minden autójára igaz, de az XC90-re különösen, hogy feltűnést kelt, de nem ordibál a szem számára, mert kifinomult a vonalvezetése. Határozott és erőt sugároz, de mégsem tolakodik. Nem sok és nem kevés, pont annyi amennyinek lennie kell. Lehet üzleties, lehet sportos, lehet fiatalos és elegáns, leginkább arra jöttem rá, hogy olyanná válik, mint amire a használója vágyik, lényegében összhangba kerül az autó a tulajdonosával teljesen. A műszaki paraméterekkel nem untatnék senkit, mert azok bármely katalógus hasábjain megtalálhatóak. Számomra felhasználóként és vásárlóként sokkal fontosabbak a gyakorlati tapasztalatok és az élmények, amelyeket egy ilyen autó képes nyújtani. 

A forgalomban, ha te ülsz az XC90 volánja mögött, biztos lehetsz benne, hogy mindenki előzékeny lesz veled szemben. A vezetés támogató rendszerek gondoskodnak arról, hogy élmény legyen minden volánnál eltöltött perc. Sok típusú és különböző márkájú autót vezettem már és a technikai vívmányok térhódítása sok esetben zavaró volt. A Volvo XC90-ben minden vezetés támogatási és biztonsági rendszer személyre szabható, így ebben a tekintetben is „kezesbárányként” szolgál, minket felhasználókat. Attól a pillanattól kezdve, hogy vezetni kezdtem a kocsit, azt éreztem, hogy a világ egyik legbiztonságosabb autójában ülök. Az XC90-ben akár elől, akár hátul ülünk, nem lehet gond a hely miatt. Én közel két méter magas vagyok, de kipróbáltam, hogyha kényelmesen beállítom az ülést magamnak és beülök hátra, még akkor is bőven maradt lábtér. A gyerekülés mellet is könnyedén elfér két ember a hátsó ülésen. A belső tér igazodik a külső designhoz. Az anyagokon látszik, hogy minőségiek és gyönyörködtetik a szemet, de ha akarunk erről meg is győződhetünk, miután végig simítjuk a műszerfalat. Egy nagyobb család számára is van bőven rakodó terület, amik nem mellékesen jól vannak elhelyezve és még praktikusak is. 

Bár az XC90 a városban is kényelmes, de mégis arra alkották, hogy akár hosszabb utakat is megtegyünk vele, így a családommal útra keltünk. Az erdei utakon tökéletesen feküdt az autó a kanyarokban, ha előzni kellett emelkedőn minimális reakcióidővel reagált a motor és a váltó is. Egy percig nem merült fel bennem, hogy veszítene az autó a biztonságérzetből. Az XC90 csak falta az utat maga előtt és elvitt mindenhová, ahová csak akartuk. Mi pedig azt éreztük, hogy ezzel az autóval elmennénk akár a világ végére is. 

Összességében egy autótól azt várjuk, hogy legyen kényelmes, biztonságos és sose hagyjon cserben minket. Az XC90 azonban ennél sokkal többet ad a tulajdonosának. Aki egy ilyen autót vásárol, nem csak egy autót vesz, hanem egy életérzést, ami része lesz a mindennapjainak. Az XC90 már nem csak egy autó a Volvo kínálatában, ami bevezette a városi terepjárók világába a svéd márkát, hanem egy olyan tökélyre fejlesztett autó, amilyet csak nagyon kevesen tudnak alkotni manapság. Mint kiderült igazam lett, mert mikor vissza kellett vinnem a Volvo Galéria Budapest autószalonjába az általam tesztelt XC90-et, fájt, de adott egy hatalmas lökést is, hogy visszatérjek és ne csak egy hétvégére vigyek magammal egy ilyen autót. 

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!