Volvo Galéria Magazin

Aktualizálja fenntarthatósági stratégiáját a Volvo

A folyamatosan változó világban elengedhetetlen, hogy a Volvo stratégiája mindig naprakész legyen. Ezért aktualizáljuk most a fenntarthatósági stratégiánkat, új, ambiciózus célokat tűzve ki 2030-ra és 2040-re, miközben a biológiai sokféleségre is nagyobb hangsúlyt fektetünk.

A klímaváltozás elleni küzdelem tevékeny részvételt kíván – ez nem is lehet kérdés. A teljes körű elektromos átállás fontos mérföldkő ezen a forradalmi jelentőségű úton.” – mondta Jim Rowan, a Volvo Cars vezérigazgatója. „Amint lépéseket teszünk annak érdekében, hogy értékláncunk minden állomásán tovább csökkentsük károsanyag-kibocsátásunkat, fontos feladatunk és felelősségünk, hogy ennél is többet tegyünk: középpontba helyezzük biodiverzitási lábnyomunk csökkentésének kérdését, és értékesebbé tegyük az emberek életét. Vállalati stratégiánkat most ezen célok elérése érdekében frissítettük.”

A Volvo Cars új fenntarthatósági célkitűzései 2030-ra, röviden:

  1. 75 százalékkal csökkenteni az egy autóra eső CO2-kibocsátást (a 2018-as értékekhez képest).
  2. 40 százalékkal csökkenteni tevékenységeink egy autóra jutó átlagos energia-felhasználását (a 2018-as értékekhez képest).
  3. Flottaszinten elérni az újrahasznosított anyagok 30 százalékos átlagos arányát, az új modelleknél minimum 35%-os újrahasznosított tartalom mellett.
  4. 50 százalékkal csökkenteni tevékenységeink egy autóra jutó átlagos vízfelhasználását (a 2018-as értékekhez képest).
  5. A tevékenységekből származó hulladékokat legalább 99 százalékban újrafelhasználni vagy újrahasznosítani.

Miután 2019-ben közzétettük fenntarthatósági stratégiánkat, a Volvo Cars egyre közelebb kerül a kitűzött klímacélok megvalósításához. A vállalat tevékenységeinek jelenleg például 69 százalékát táplálja klímasemleges energia, míg ez az arány 2019-ben még csak 55 százalék volt. Ami pedig globális gyártólétesítményeinket illeti, azok 2019-ben 80 százalékban, ma viszont már 100 százalékban klímasemleges elektromos energiával üzemelnek. Ezen túlmenően a Volvo Cars 2018 óta 19 százalékkal csökkentette az egy autóra eső CO2-kibocsátását.

Nettó zéró üvegházhatású gázkibocsátás 2040-re
A Volvo Cars arra törekszik, hogy 2040-re egyáltalán ne bocsássunk ki az üvegházhatást súlyosbító gáznemű anyagokat. Ez szigorúbb vállalás, mint a korábbi, amely 2040-re a klímasemlegességet tűzte ki célul. Egyben pontosítja vállalatunk azon szándékát, hogy kizárólag az elkerülhetetlen károsanyag-kibocsátások semlegesítéséhez forduljunk a széndioxid-kivonás módszeréhez. Elsődleges célkitűzésünk nem változott: továbbra is előnyben részesítjük a tényleges emissziók visszaszorítását a karbonkivonással szemben, és beszállítóinkat is erre buzdítjuk.

Ezt erősíti a vállalat azon célkitűzése is, hogy 2025-re minden eszközfinanszírozásunkat zöld kötvények formájában, fenntarthatósághoz kötődően realizáljuk, hiszen a finanszírozás kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntartható fejlődés népszerűsítésében és térnyerésében.

2030 mérföldkő lesz a vállalat életében. Ekkorra termékportfoliónk 100 százalékban elektromos járművekből fog állni, egy autóra eső CO2-kibocsátásunkat pedig a célkitűzések szerint 75 százalékkal csökkentjük a 2018-as bázisértékhez képest. Meggyőződésünk, hogy a tisztán elektromos járművek kizárólagos értékesítése, illetve a beszállítói láncunk és saját tevékenységeink egészére vetített, összesített emissziók 30 százalékos mértékű csökkentése együttesen lehetővé teszi számunkra, hogy elérjük a CO2-kibocsátás mérséklésére vonatkozó célkitűzéseinket.

Azon dolgozunk, hogy 2040-re körforgásos vállalkozás legyünk
A Volvo Cars 2019 óta kiemelt prioritásként kezeli a körkörös gazdaság megvalósításának eszményét. Már ma is nagyobb arányban találhatók újrahasznosított anyagok bármely új Volvo járműben, mint valaha. A Volvo EX30 gyártásánál felhasznált alumínium csaknem 25 százaléka, az acél és műanyag komponenseknek pedig mintegy 17 százaléka származik újrahasznosításból. A Volvo Cars célkitűzése, hogy járműveinkben 2030-ra flottaszinten 1 átlagosan 30 százalékban alkalmazzunk újrahasznosított anyagokat, a 2030-tól bevezetett új modellek esetében pedig 35 százalék a reciklát anyagok megcélzott aránya. A Volvo Cars célkitűzése, hogy járműveinkben 2030-ra flottaszinten átlagosan 30 százalékban alkalmazzunk. Ugyancsak 2030-ra igyekszünk elérni azon célunkat, hogy a tevékenységeink során keletkező hulladék 99 százalékát ismét felhasználjuk vagy újrahasznosítsuk. 2022-ben ez az arány globális szinten 94 százalék volt.

Arra törekszünk, hogy nettó pozitívak legyünk, és hozzájáruljunk egy pozitív természetű jövőhöz
A Volvo Cars meggyőződése, hogy a biodiverzitásra gyakorolt hatásunkkal kapcsolatosan az egész értékláncunkra vonatkozó szemléletet kell követnünk. Nem elegendő a hatás csökkentése érdekében fellépnünk: törekednünk kell a korábbi hatások helyreállítására. Hogy láthatóvá tegyük, a Volvo Cars tevékenységei milyen formában befolyásolják a biodiverzitást, a 2021-ből származó gyártási és értékesítési adatok alapján hatáselemzést végeztünk, és a ReCiPe modell alkalmazásával felbecsültük vállalatunk éves biodiverzitási lábnyomát. hatást érjünk el, és hozzájáruljunk egy természetpozitív jövő megvalósításához. Az itt szerzett tapasztalatokat bázisértéknek tekintve a Volvo Cars most azt a hosszú távú célt tűzte ki maga elé, hogy teljes értékláncunk 2 tekintetében nettó pozitív hatást érjünk el, és hozzájáruljunk egy természetpozitív jövő megvalósításához 3.

Dióhéjban ez azt jelenti, hogy intézkedéseket teszünk hatásaink elkerülése és csökkentése érdekében, valamint a természet helyreállításában és regenerálásában olyan mértékben veszünk részt, hogy az pozitívan ellensúlyozza negatív hatásainkat.

Olyan rövid és hosszú távú intézkedések együttes alkalmazására lesz szükség, amelyek kidolgozásán jelenleg is dolgozunk. Ilyen például az értékláncunk környezeti hatásainak csökkentése; a vállalat tevékenységeinek otthont adó, illetve a felhasznált nyersanyagok forrásául származó ökoszisztémákon belüli természetvédelmi és helyreállítási programok kidolgozása; illetve a beszállítói partnerekkel való együttműködés azon a téren, hogy felhívjuk a figyelmet a biodiverzitást fenyegető tényezőkre.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!