Volvo Galéria Magazin

A Volvo Cars biogáz segítségével valósítja meg első klímasemleges üzemét Kínában

A Taizhou városában működő gyár biogázra állt át, és ezzel a Volvo Cars kínai üzemei közül elsőként ért el klímasemlegességet. A földgázról biogázra történő váltás eredményeként a létesítmény évente több mint 7000 tonnával csökkenti CO2-kibocsátását.

Noha ez csupán töredéke teljes Scope 1 – 3 besorolású károsanyag-kibocsátásainknak (43 millió tonna), a Taizhou-i üzem klímasemleges energiaellátásának biztosításával fontos lépést teszünk azon célkitűzésünk megvalósítása felé, hogy 2025-re rendelkezzünk klímasemleges gyártólétesítményekkel, és globális tevékenységeink számos területén csökkentsük károsanyag-kibocsátásunkat. Ez a célkitűzés egyben annak a szélesebb körű jövőképnek is fontos része, hogy 2040-re nettó zéróra csökkentsük üvegházhatást súlyosbító gázkibocsátásainkat.

A Volvo Cars összes globális gyártóüzeméhez hasonlóan a Taizhou-i gyár is eleve klímasemleges elektromos energiát alkalmazott, az új fejlesztésnek köszönhetően pedig mostantól a fűtés is klímasemleges módon zajlik. Taizhou a Volvo Cars globális hálózatának második olyan autógyártó létesítménye a svédországi Göteborgban működő Torslanda után, amely klímasemlegessé tette tevékenységeit. 

„Amint felmerülnek reálisan felhasználható, klímasemleges alternatív energiaforrások,
gyorsan lépünk.” – mondta Javier Varela, a Volvo Cars ügyvezető igazgatója és vezérigazgató-helyettese. „A Taizhou-i üzem biogázra történő átállítása jól szemlélteti, hogy a Volvo Cars világszerte működő gyártólétesítményei a térségben rendelkezésre álló lehetőségekből saját klímasemleges energiamixet állítanak össze.”

A Taizhou-i üzem energiaigénye két területen – elektromosság és fűtés – jelentkezik. A létesítmény helyben telepített napelemekkel fedezi elektromosenergia-szükségleteinek mintegy 40 százalékát; ez az arány az elkövetkező években minden bizonnyal emelkedni fog. A fennmaradó 60 százalék, amelyet a hálózatból vásárol az üzem, szintén klímasemleges forrásból: napenergiából származik. A fűtési szükségleteket a mostani váltás jóvoltából immár teljes egészében klímasemleges biogázzal elégítik ki. 

A Volvo Cars a közelmúltban kibővítette fenntarthatósági stratégiáját: új, ambiciózus célokat tűztünk ki az elkövetkező évekre. Új célunk, hogy 2040-re nullára csökkentsük az üvegházhatást súlyosbító gáznemű káros anyagok kibocsátását, arra a korábbi vállalásra épül, hogy 2040-re elérjük a klímasemlegességet. Az új megfogalmazás egyértelművé teszi, hogy elsődleges célunk a tényleges károsanyag-kibocsátás mérséklése; sokkal inkább, mint hogy karbonkivonással semlegesítsük az elkerülhetetlen emissziókat. Beszállítóinkat ugyanerre buzdítjuk.

Miután 2019-ben közzétettük fenntarthatósági stratégiánkat, egyre közelebb kerülünk a kitűzött klímacélok megvalósításához. Azon túlmenően, hogy 74 százalékban klímasemleges energiát felhasználva mérsékeljük tevékenységeink összesített CO2-kibocsátását, a végső CO2-célok megvalósítása felé is jó tempóban közeledünk. 

A Volvo Cars klímacéljai a Volvo Cars GHG (üvegházhatást súlyosbító, gáznemű emissziók) protokolljában említett összes károsanyag-kibocsátására vonatkozik, kivéve a „Megvásárolt termékek felhasználása” kategóriában szereplő „Üzemanyag és elektromos energia előállítása és forgalmazása” alkategóriát. 

A Volvo Cars 2023-ban 
A 2023. pénzügyi évben a Volvo Car Group üzemi eredménye rekordmagas 25,6 milliárd svéd korona (SEK) volt. Az időszak összesített árbevétele minden eddigit meghaladó 399,3 milliárd svéd koronát tett ki, miközben a vállalat világszinten rekord mennyiségű, 708 716 gépkocsit értékesített. 
A Volvo Car Group: céginformációk 
A Volvo Cars vállalatot 1927-ben alapították. Ma az egyik legismertebb és legelismertebb autómárka a világon, amely a világ több mint 100 országában szolgálja ki ügyfeleit. A Volvo Cars vállalatot „VOLCAR B” azonosító alatt jegyzik a Nasdaq Stockholm értéktőzsdén. 

„Egy életre szóló célkitűzésünk, hogy megteremtsük az emberek számára a személyes, fenntartható és biztonságos közlekedés szabadságát.” Ez a szándék tükröződik a Volvo Cars azon célkitűzésében, hogy 2030-ra kizárólag elektromos járműveket gyártson és forgalmazzon, valamint azon vállalásában, hogy szénlábnyomát folyamatosan csökkentve 2040-re elérje a teljes körű klímasemlegességet. 

2023 decemberében a Volvo Cars mintegy 43 400 alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben. A Volvo Cars székhelye a svédországi Göteborgban található; a termékfejlesztés, a marketing és az adminisztratív funkciók döntően ugyanitt működnek. A Volvo Cars autógyártó üzemei Göteborgban (Svédország), Gentben (Belgium), Dél-Karolinában (USA), valamint Csengtuban, Tacsingban és Taizhouban (Kína) működnek. A vállalat emellett kutatás-fejlesztési és formatervezési központokat működtet Göteborgban és Sanghajban (Kína). 

További információk: 
Volvo Cars sajtókapcsolatok 
+46 31-59 65 25 
media@volvocars.com 

Volvo Cars befektetői kapcsolatok 
+46 31-793 94 00 
investors@volvocars.com 

A jelen sajtóközleményben említett jellemzők és tények a Volvo Cars nemzetközi modellkínálatára vonatkoznak. Az ismertetett jellemzők és funkciók nem feltétlenül képezik az alapfelszerelés részét. A gépjárművek műszaki jellemzői országonként eltérőek lehetnek, azok előzetes bejelentés nélkül változhatnak.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!