Volvo Galéria Magazin

A Volvo Cars megkezdte a tisztán elektromos EX90 szabadidőjármű gyártását

Ünnepi hangulatban vagyunk ezen a héten, hiszen a Charleston (Dél-Karolina, USA) városának közelében működő üzemünkben megkezdődött új, tisztán elektromos szabadidőjármű zászlóshajónk gyártása, az első ügyfelek pedig már az év második felében átvehetik autójukat! 

Az EX90 nem egyszerűen tovább bővíti tisztán elektromos modelleink választékát: valóságos paradigmaváltást testesít meg a vállalat életében. Ez ugyanis az első olyan Volvo modell, amelyet nagy teljesítményű központi számítógép vezérel, ez a technológia pedig a biztonság vadonatúj korszakát hozza el autóinkba.

A Charleston-i gyártószalagról legördült első ügyfélautó egy Denim-kék színű EX90-es volt, amelyet egy Egyesült Államokbeli ügyfél vehet át hamarosan.

„A tisztán elektromos Volvo EX90 bevezetésével vadonatúj korszak veszi kezdetét a Volvo Cars történetében.” – mondta vezérigazgatónk, Jim Rowan. „Új fejezetet nyitunk a biztonság, a fenntarthatóság és az emberközpontú technológiák terén. Büszkék vagyunk arra, hogy az EX90 az Amerikai Egyesült Államokban készül; ez is jól szemlélteti, hogy Dél-Karolina és általában az észak-amerikai piac hosszú távon számolhat velünk.”

Elkötelezve Dél-Karolina mellett

A Volvo Cars 2018 nyarán, közvetlenül az USA egyik legrégebbi, legszínesebb történelmű városa: Charleston mellett nyitotta meg első észak-amerikai gyártóüzemét. Ma ebben az üzemben készül az EX90 szabadidőjármű és az S60 szedán; a gyár maximális kapacitása évi 150 000 jármű.

Az elmúlt években komoly beruházásokkal fejlesztettük a létesítményt. Megújult és jelentősen kibővült a karosszériaüzem és a fényezőműhely, valamint létrehoztunk egy ultramodern akkumulátorcsomag-gyártósort.

Ezekkel a beruházásokkal teljes mértékben felkészítettük észak-amerikai üzemünket a most beköszöntő, új korszakra. A fejlesztések jól tükrözik hosszú távú ragaszkodásunkat Dél-Karolinához és az Egyesült Államokhoz, ahol egyébként a Volvo Cars csaknem 70 éve van jelen; a márkát jelenleg 47 tagállamban 281 kereskedés képviseli.

Elektromosnak terveztük, úttörőnek született

Az EX90 az új generációs, eleve elektromos hajtástechnológiára tervezett platformunkra épül, tisztán elektromos hatótávolsága akár 600 kilométer. Az EX90 tervezésekor nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy megépítsük minden idők legbiztonságosabb Volvo modelljét. Ennek érdekében új generációs passzív és aktív biztonsági technológiák mellett érzékelők sokaságától kapott információkkal dolgozó szoftvereket vezettünk be.

A skandináv formatervezési alapelveket alkalmazó EX90 modern arányai optimális biztonsági teljesítményt, energiahatékonyságot és esztétikumot eredményeznek. Valós hétszemélyes üléselrendezése tökéletes családi járművé teszi, amely bőséges helykínálatot, sokoldalúan variálható teret, és kiemelkedő kényelmet kínál.

Az EX90 nagy teljesítményű, központi informatikai agya folyamatos online kapcsolatban áll a külvilággal, és vezeték nélküli szoftverfrissítéseken keresztül bármikor tovább fejleszthető. Ezeket a frissítéseket a Volvo Cars saját szoftvermérnökei készítik, munkájukat mesterséges intelligencia, valamint valós idejű adatgyűjtés segíti. Az EX90 a Volvo Cars globális fejlesztési kompetenciájának tanúbizonysága, amely megerősíti a vállalat pozícióját, mint az autóiparban jelenleg zajló technológiai átállás vezető szereplője.

Apró betűs rész

A hatótávolságot az új járművek számára kidolgozott, valósághoz közeli WLTP menetciklusok szerint, szabályozott körülmények között mérték. A valós hatótávolság ettől eltérhet. Az adatok előzetes célkitűzéseken alapulnak
——————————-

A Volvo Cars 2023-ban
A 2023. pénzügyi évben a Volvo Car Group üzemi eredménye rekordmagas 25,6 milliárd svéd korona (SEK) volt. Az időszak összesített árbevétele minden eddigit meghaladó 399,3 milliárd svéd koronát tett ki, miközben a vállalat világszinten rekord mennyiségű, 708 716 gépkocsit értékesített.

A Volvo Car Group: céginformációk
A Volvo Cars vállalatot 1927-ben alapították. Ma az egyik legismertebb és legelismertebb autómárka a világon, amely a világ több mint 100 országában szolgálja ki ügyfeleit. A Volvo Cars vállalatot „VOLCAR B” azonosító alatt jegyzik a Nasdaq Stockholm értéktőzsdén.

„Egy életre szóló célkitűzésünk, hogy megteremtsük az emberek számára a személyes, fenntartható és biztonságos közlekedés szabadságát.” Ez a szándék tükröződik a Volvo Cars azon célkitűzésében, hogy 2030-ra kizárólag elektromos járműveket gyártson és forgalmazzon, valamint azon vállalásában, hogy szénlábnyomát folyamatosan csökkentve 2040-re elérje az üvegházhatást súlyosbító emissziók nettó zéró kibocsátását.

2023 decemberében a Volvo Cars mintegy 43 400 alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben. A Volvo Cars székhelye a svédországi Göteborgban található; a termékfejlesztés, a marketing és az adminisztratív funkciók döntően ugyanitt működnek. A Volvo Cars autógyártó üzemei Göteborgban (Svédország), Gentben (Belgium), Dél-Karolinában (USA), valamint Csengtuban, Tacsingban és Taizhouban (Kína) működnek. A vállalat emellett kutatás-fejlesztési és formatervezési központokat működtet Göteborgban és Sanghajban (Kína).

További információk:
Volvo Cars sajtókapcsolatok
+46 31-59 65 25
media@volvocars.com
Volvo Cars befektetői kapcsolatok
+46 31-793 94 00
investors@volvocars.com

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!