Volvo Galéria Magazin

A tisztán elektromos Volvo EX30 a 2024-es Világ Év Városi Autója

Amilyen kicsi, olyan hatalmas – ráadásul ma még ünnepelni is van oka, hiszen a tisztán elektromos Volvo EX30 komoly elismerésben részesült a rangos Világ Év Autója díjátadón!

A városi járművek erős mezőnyében az EX30 bizonyult az év legjobb újdonságának, és ezzel a mai napon, a New York-i Nemzetközi Autószalonon megtartott díjátadó ünnepségen elnyerte a 2024-es Világ Év Városi Autója címet. A Volvo történetének legkisebb szabadidőjárművét emellett harmincnyolc autó közül az év három legjobb új típusa közé is beválasztották.

„Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy az EX30 elnyerte ezt a kitüntetést.” – mondta vezérigazgatónk, Jim Rowan. „Ez a díj határozottan igazolja, hogy ambiciózus villamosítási stratégiánkkal a helyes úton járunk. Az EX30 piaci fogadtatása minden várakozásunkat felülmúlta. A modell tökéletes ajánlatnak bizonyult, hiszen egyre több ügyfél vált tisztán elektromos járművekre. Meggyőződésem, hogy az EX30 már idén nagyban hozzá fog járulni a Volvo Cars növekedéséhez, és ez az elkövetkező években is így marad.”

Az EX30 tavaly nyáron mutatkozott be. A szakma és a vásárló közönség jóformán egyhangúan a szívébe zárta újdonságunkat, amely számos rangos elismerésben részesült. A The Sun napilap az Év autójának, a Sunday Times az Év kisméretű szabadidőjárművének választotta meg, míg a Top Gear magazin szavazásán elnyerte az Eco Warrior (öko-harcos) címet.

Az EX30 tehát magabiztosan csatlakozott a Volvo Cars modellpalettájához, amely számos méretosztályban kínál vonzó plug-in hibrid és mild hibrid járműveket. Ezek a villamosított modellek fontos átmenetet képeznek a Volvo Cars azon végső célkitűzése felé, hogy 2030-től kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzunk.

Az EX30 rendkívül népszerűnek bizonyult az ügyfelek körében: az eddig leadott rendelések alapján várhatóan a Volvo Cars egyik legnagyobb számban eladott típusaként zárhatja majd az évet.

A kifejezetten elektromos hajtásláncra tervezett, új platformra épülő EX30 minden idők legkisebb Volvo szabadidőjárműve. Amellett, hogy zéró károsanyag-kibocsátással üzemel, az EX30 tervezése során kiemelt figyelmet szenteltünk annak, hogy a modell teljes életciklusa során a lehető legcsekélyebb szénlábnyommal rendelkezzen.

Az EX30 háromféle hajtáslánccal választható. Az egymotoros kivitel 200 kW-os (272 LE) csúcsteljesítményt és 51 kWh kapacitású akkumulátort kínál. Az egymotoros, növelt hatótávolságú változat ugyanezt a villanymotort egy nagyobb, 69 kWh-ás akkumulátorral társítja. Végezetül a két villanymotoros, nagy teljesítményű modellváltozat a 69 kWh-ás akkumulátor mellett 315 kW (428 LE) rendszerteljesítményt mutathat fel. Az EX30 maximális hatótávolsága eléri a 476 kilométert; akkumulátora valamivel több mint 25 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra.

·        A töltés időtartama számos tényezőtől – például a környezeti hőmérséklettől, az akkumulátor pillanatnyi hőmérsékletétől, a töltő berendezéstől, az akkumulátor állapotától és a jármű állapotától – függően változhat.·        A hatótávolságot az új járművek számára kidolgozott, valósághoz közeli WLTP menetciklusok szerint, szabályozott körülmények között mérték. A valós hatótávolság ettől eltérhet.·        Nem biztos, hogy minden funkció és szolgáltatás minden piacon elérhető lesz, illetve azok nem minden piacon, és nem minden modell esetében fogják az alapfelszereltség részét képezni.

A Volvo Cars 2023-ban
A 2023. pénzügyi évben a Volvo Car Group üzemi eredménye rekordmagas 25,6 milliárd svéd korona (SEK) volt. Az időszak összesített árbevétele minden eddigit meghaladó 399,3 milliárd svéd koronát tett ki, miközben a vállalat világszinten rekord mennyiségű, 708 716 gépkocsit értékesített.

A Volvo Car Group: céginformációk
A Volvo Cars vállalatot 1927-ben alapították. Ma az egyik legismertebb és legelismertebb autómárka a világon, amely a világ több mint 100 országában szolgálja ki ügyfeleit. A Volvo Cars vállalatot „VOLCAR B” azonosító alatt jegyzik a Nasdaq Stockholm értéktőzsdén.

„Egy életre szóló célkitűzésünk, hogy megteremtsük az emberek számára a személyes, fenntartható és biztonságos közlekedés szabadságát.” Ez a szándék tükröződik a Volvo Cars azon célkitűzésében, hogy 2030-ra kizárólag elektromos járműveket gyártson és forgalmazzon, valamint azon vállalásában, hogy szénlábnyomát folyamatosan csökkentve 2040-re elérje az üvegházhatást súlyosbító emissziók nettó zéró kibocsátását.

2023 decemberében a Volvo Cars mintegy 43 400 alkalmazottat foglalkoztatott teljes munkaidőben. A Volvo Cars székhelye a svédországi Göteborgban található; a termékfejlesztés, a marketing és az adminisztratív funkciók döntően ugyanitt működnek. A Volvo Cars autógyártó üzemei Göteborgban (Svédország), Gentben (Belgium), Dél-Karolinában (USA), valamint Csengtuban, Tacsingban és Taizhouban (Kína) működnek. A vállalat emellett kutatás-fejlesztési és formatervezési központokat működtet Göteborgban és Sanghajban (Kína).

További információk:
Volvo Cars sajtókapcsolatok
+46 31-59 65 25
media@volvocars.com

Volvo Cars befektetői kapcsolatok 
+46 31-793 94 00
investors@volvocars.com

A jelen sajtóközleményben említett jellemzők és tények a Volvo Cars nemzetközi modellkínálatára vonatkoznak. Az ismertetett jellemzők és funkciók nem feltétlenül képezik az alapfelszerelés részét. A gépjárművek műszaki jellemzői országonként eltérőek lehetnek, azok előzetes bejelentés nélkül változhatnak.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!