Volvo Galéria Magazin

A svédek legfényesebb ünnepe a Midsommar

Ha a Midsommar kifejezést elsőre halljuk, lehet elsőre nem mond a többségnek semmit, de ha Szent Iván éjjeléről beszélünk, akkor, ha máshonnan nem is, Shakespeare regényéről már mindenki számára ismerős lehet. A svédek legfényesebb ünnepe a Midsommar, nem véletlen, hiszen ezen a napon leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka az évben. Skandináv barátaink pedig a hagyományoknak megfelelően megadják a módját ennek a napnak és hajnalig tartó ünneplésbe kezdenek minden évben. 

Az év leghosszabb nappalát Svédországban a nyári napfordulóhoz legközelebb eső pénteken ünneplik. Ilyenkor májusfát állítanak, népdalokat énekelnek, táncolnak majd a nap megkoronázásaként egy hatalmas lakomát rendeznek, amelynek kihagyhatatlan elemei az epertorta, a hering és a különböző rákból készült ételek. Valószínűleg a világon a Svédek ünneplik meg leginkább Szent Iván éjjelét.

A májusfa, amit ilyenkor állítanak egy hatalmas virágos zöld növényekkel díszített keresztformájú oszlop. Maga a Midsommar kifejezés is lefordítva azt jelenti, hogy májusfát állítani. A ceremóniát komoly előkészületek előzik meg, mivel nem mindegy melyik fára esik a választás. A hagyomány szerint olyan fát kell választani, amelyiknek a közelében margaréta és harangvirág virágzik. A májusfa állítása után körbe táncolják azt az emberek, de még ezt megelőzően a fa környékét virágszirmokkal szórják tele. Minden lakás ajtajára június 21-én ágakból font és vadvirágokkal díszített koszorút tesznek ki, hogy egészség és szerencse köszöntsön a Svéd otthonokra. A hajnalig tartó mulatság során különböző programok vannak. Ilyen például az a friss eper versenye, ahol mindenki a saját házilag termesztett epreit méretteti meg, vagy a béka ugrálás versenye, a viking sakk, és a bordalok versenye is. Fontos, hogy a versenyeken való részvételhez hagyományos népi viseletbe öltöznek a résztvevők.

A Midsommar a svédek számára a termékenység ünnepe. A májusfa állítása is a termékenységi rituálékból ered. Érdekes statisztika, hogy a legtöbb svéd április 21-én születik, ami egészen pontosan 9 hónnappal van Szent Iván éjjelét követően. Véletlen lenne? Nem hiszem. A tengerpartokon máglyákat gyújtanak az emberek a szokás szerint, így üldözik el a boszorkányokat és a rossz szellemeket. A hagyomány szerint, ha egy lány ezen az éjszakán hétféle virágból kötött csokrot tesz a párnája alá lefekvés előtt, a jövőbeli férje jelenik meg álmában. Az ünnepet a varázslatok idejének is tekintik, amikor a természethez különleges erőt tulajdonítanak: úgy tartják például, hogy a betakarított gyógynövények ilyenkor még erősebb hatásúak. A virágok az ünneplésben jelentős szerepet játszanak, mindenki virágkoszorút visel nemtől és életkortól függetlenül. A Midsommar egy igazi boldog ünnep, egy olyan alkalom, amikor az amúgy is híresen jókedélyű skandinávok az élet szeretetére emlékeznek. Mi magyarok pedig meríthetünk ebből és talán kedvet is kapunk hozzá, hogy a hosszas bezártság után kicsit mi is újra élvezzük az életet és a mindennapokat. 

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!