Volvo Galéria Magazin

Székács Zoltán kiállítása a Volvo Galéria Budapestnél

A Volvo Galéria Budapestnél a svéd remekművek mellett számos hazai művész páratlan alkotását is megtekinthették látogatóink az elmúlt évek során. Idén is folytatjuk hagyományunkat és hónapról-hónapra új hazai művészeknek biztosítunk lehetőséget, hogy alkotásaikat megmutathassák a nagyközönség számára. Mi így kívánjuk támogatni a hazai művészetet már több, mint 20 éve. Júliustól Székács Zoltán kiállítását tekinthetik meg Nálunk.

Székács Zoltán 

1954-ben született Budapesten, festőművész családban.

1979-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán, porcelán szakon.

1980-tól vezette a Budapesti Porcelángyár tervezőműtermét.

1984-ben formatervezési nívódíjat kapott.

1990-től a grafika és a festészet felé fordult, azóta számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek munkái.

Képei az ősi kultúrák sajátos totemisztikus szín és formavilágát idézik. Ezek a szimbolikus jelrendszerek meghatározó módon visszatérő motívumai grafikáinak.

Festményei asszociatívak, keverednek bennük a figuratív és absztrakt elemek. Lírai megoldásokra törekszik, érzelmi megnyilvánulásai a vörösek, barnák, földszínek segítségével jutnak kifejezésre.

„Egy lírai absztrakt, egy informel, egy szegényes anyagokat használó mai festő – mint jelen esetben Székács Zoltán – , akárcsak a hajdani alkimisták, a saját lelki transzformációján, alakításán dolgozik. Azon, hogy szubjektív, anyagképein keresztül megcsillanthasson valamit abból a világból, amelyet szelleminek, lelkinek, transzcendensnek nevezhetünk. S ez a jelképes és szimbólumteremtő gesztus abban is megnyilvánul, hogy például néha aranyfüstlemezt párosít nemtelen anyagokkal és itt-ott ezüstöt villant fel pannói matériái közül.” 

/Novotny Tihamér/

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!