Volvo Galéria Magazin

Lélegzetelállító kiállítás a Volvo Galéria Budapestnél

A Volvo Galéria Budapest autószalonjában hónapról hónapra váltják egymást a tematikus művészeti kiállítások, ezzel is kedveskedve az autószalon vendégeinek. Augusztus 31-ig Varga Evita válogatott festményeivel találkozhatnak az érdeklődők. Az alkotóról és a kiállított műveiről fiával Varga Attilával beszélgettünk. 

Hogyan kezdett el Varga Evita kötődni a művészetekhez?

Az édesanyám egy rendkívül kreatív ember volt. Ruhákat is tervezett és varrt, a festészet egy hobbinak indult, már felnőttek voltunk mikor elkezdett hódolni ennek a művészeti ágnak, de nagyon megszerette és képezte is magát, mert bármibe kezdett mindig jó akart lenni benne. Autodidakta módon tanult, de számos tanfolyamon is részt vett. Az olajfestészet lett a kedvence, de gyerekkorában már grafikákat is készített. A képei többsége portré, sok esetben a családtagjainkat örökítette, meg, de korábban számára kedves híres színészeket, énekeseket is lefestett, már nagyon hamar rájött, hogy ő egy alkotó ember. 

A közönség korábban hol találkozhatott az alkotásokkal?

Mi a testvéremmel vállalkozók vagyunk és többek között van egy szállodánk Siófokon, ahol az összes szobát és a folyósókat is az ő alkotásai díszítették, de még életében volt egy kiállítása a Lánchídnál egy galériában is, ahol a Volvo Galéria Budapestet követően ismét megjelennek majd a képei. 

Milyen képek kerültek kiválasztásra a mostani kiállításhoz?

Igyekeztünk a számunkra legkedvesebb képeket kiválasztani. Nyilván mi elfogultak vagyunk, számunkra minden alkotása egyedi és különleges. Több, mint 100 festménye van. így nem volt egyszerű választani, de törekedtünk arra, hogy változatosak legyenek. Szerepel köztük több tájkép is, amelyek a külföldi utazásairól, illetve a mi utazásainkról készültek, de több portré is kiállításra került. 

Mitől különlegesek ezek az alkotások?

Mi érzelmileg is kötődünk hozzájuk, de azok számára is értéket képviselnek és szépek, akik nem ismerték az édesanyánkat. Szívből festett és alkotott, az érzelmek és a kifinomultság pedig benne van a műveiben. Csak akkor alkotott, ha megihlette valami, sose volt kényszer alatt. A 2020-as éve a Covid miatt nagyon termékeny volt, mert a bezártság rá is nagy hatást gyakorolt, így olyan festmények készülhettek el, amelyek valószínűleg a járvány nélkül sose születtek volna meg. A kiállítás pedig remélem örömöt okoz majd mindazok számára, akik megtekintik a Volvo Galéria Budapestnél. 

A kiállításról és a Varga Evita művésznőről többet a korábbi cikkünkből tudhatnak még meg: Varga Evita Emlékkiállítás a Volvo Galéria Budapestnél.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!