Volvo Galéria Magazin

Down szindrómás gyerekek számára gyűjt adományokat a Volvo Galéria

Idén a Down Alapítvány számára szervez jótékonysági karácsonyi gyűjtést a Volvo Galéria Budapest. A szervezet a fogyatékkal élő kisgyerekektől kezdve egészen a sérült felnőttekig foglalkozik. A betegséggel született gyerekek segítését, már nagyon kis korban el lehet kezdeni, annak érdekében, hogy minél teljesebb életet élhessenek. A szervezet munkájának egyik legfontosabb állomása a Korai Fejlesztő Központ, melynek vezetőjét Borsfay Mária Eleonórát kérdeztük, miben tudnak elsősorban segíteni a kicsiknek.

Milyen korosztállyal foglalkoznak a Korai Fejlesztő Központban?

A Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központjában nullától – hat éves korig segítjük a csecsemőket és a családjaikat. Először mindig egy vizsgálat történik és a vizsgálat után pedig különböző fejlesztéseket, terápiákat kapnak a gyerekek. A szülők számára teljeskörű tanácsadást nyújtunk, pszichológiait és gyógypedagógiait egyaránt.

Hova fognak kerülni a Volvo Galéria által összegyűjtött ajándékok?

Az ajándékok, amiket kapunk karácsonyra, azokhoz a családokhoz kerülnek, ahol down szindrómás gyermekek élnek. Van minden évben egy közös karácsonyi ünnepségünk és azon fogjuk átadni majd a kapott ajándékokat. Azt gondolom, hogy nem csak nekem, de minden munkatársunknak ez nem csak a szakmája, de a hivatása is. A fejünkben nem az van, hogy hétről hétre eljönnek hozzánk a gyerekek és akkor valamit fejlesztünk rajtuk, hanem igazából erőteljesen belelátunk a családok életébe is és próbáljuk úgy támogatni őket, olyan segítséget nyújtani, amivel a hétköznapi életben támogatni vagy segíteni tudják a sérült gyerekeket, illetve család tudnak maradni. Így nem kell külön foglalkozniuk a gyerekekkel, a fejlesztéseket mintaként kapják, és később tudják hasznosítani a mindennapokban. Ami a legfontosabb, az a szemlélet, hogy nem abban gondolkodunk, hogy rövid távú megoldást adjunk, hanem folyamatosan hosszú távra újra és újra tervezünk a családokkal és mindig az aktuális élethelyzetükhöz keresünk megoldást. Van az pont, amikor már arra kell felkészítenünk a családokat, hogy a gyerekük közösségbe fog kerülni és, azt hogyan kezeljék. Ebben leginkább csoportos fejlesztésekkel tudunk segíteni, de oda kell figyelni arra is, hogyan tudnak ezek a kisemberek legalább részben önkiszolgálók lenni. 

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!