Volvo Galéria Magazin

A Volvo Cars és a Northvolt az elektromos átállás felgyorsítása érdekében új, 3000 munkahelyet teremtő akkumulátorgyárat építenek a svédországi Göteborgban

A Volvo Cars és a Northvolt a svédországi Göteborgot jelölték ki új akkumulátorgyáruk helyszínéül. Az üzem, amely 2025-ben kezdi meg a termelést, akár háromezer embernek ad majd munkát. A gyártólétesítmény ahhoz a mintegy 30 milliárd svéd korona összértékű beruházás keretében megvalósuló kutatási-fejlesztési központhoz kapcsolódik majd, amelynek létrehozásáról tavaly decemberben döntöttek a felek.

A két vállalat képviselői február 4-én, pénteken reggel 9:00 órakor közös online sajtótájékoztatón jelentik be a fejlesztést. A sajtóesemény ezen a linken elérhető.

Az új gyártóüzem, valamint a Northvolttal ápolt, szoros kapcsolat jelentős mértékben erősíti a Volvo Cars villamosításai stratégiáját, amelynek értelmében az autógyártó 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket állít elő és értékesít.

Az akkumulátorgyár építése 2023-ban veszi kezdetét. Az üzemben kifejezetten az új generációs, tisztán elektromos Volvo és Polestar modellekbe szánt, ultramodern akkumulátorcellák készülnek majd.

A gyár évente akár 50 gigawattóra (GWh) összkapacitású akkumulátorcellát lesz képes előállítani; ezzel a termelési kapacitással éves szinten mintegy félmillió gépkocsit tud majd kiszolgálni.

A partnerek azért választották a leendő gyár helyszínéül a svédországi Göteborg város Torslanda kerületét, mert így az közvetlen kapcsolatban lehet a Volvo Cars legnagyobb autógyárával, hozzáférhet annak infrastruktúrájához, megújuló energiaellátásához, valamint kompetens munkaerejéhez. Az akkumulátorgyár a Volvo Cars és a Northvolt K+F központjaihoz is közel fekszik majd.

„A Volvo Cars és a Northvolt között létrejött akkumulátorcella-együttműködés fontos szerepet játszik vállalatunk villamosítási stratégiai törekvéseiben.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Cars vezérigazgatója. „Célkitűzésünk, hogy a prémium elektromos járművek piacának vezető szereplőjévé váljunk, és 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzunk.”

„A göteborgi gigaüzem létrehozása meghatározó jelentőségű lépés, amelynek jóvoltából egyrészt folytathatjuk a világ egyik legdinamikusabb autóipari régiójának az átalakítását, másrészt közelebb kerülhetünk azon célunk megvalósításához, hogy a fenntartható akkumulátorok első számú globális beszállítójává váljunk.” – mondta Peter Carlsson, a Northvolt társalapítója és vezérigazgatója.

A fenntartható gyártás alapvető eleme a Volvo Cars és a Northvolt között létrejött együttműködésnek. A gyár energiaellátását ezért szénmentes forrásokból biztosítják; ennek kapcsán egyrészt meg kívánják erősíteni a térség megújulóenergia-előállító kapacitását, másrészt olyan műszaki megoldásokat alkalmaznak, amelyek lehetővé teszik a körkörös gazdaság bevezetését, az erőforrások nagy hatásfokú felhasználását.

A Volvo Cars és a Polestar tisztán elektromos típusaiba szánt akkumulátorok gyártása jelentős mértékben hozzájárul az érintett járművek teljes élettartamára vonatkozó szénkibocsátáshoz. Azzal, hogy a fenntartható akkumulátorok gyártásában vezető szerepet betöltő Northvolttal léptek együttműködésre, valamint hogy az akkumulátorokat európai autógyártó létesítményeikhez közel fogják előállítani, a Volvo Cars és a Polestar jelentős mértékben csökkenti az elektromos járműveikbe szánt akkumulátorok beszerzéséhez és gyártásához köthető környezeti terhelést.

„Az új akkumulátorgyár elősegíti azon célunk megvalósítását, hogy gyártóhálózatunkat teljes mértékben klímasemlegessé tegyük, valamint hosszú évekre biztosítja számunkra a kiváló minőségű akkumulátorok rendelkezésre állását.” – mondta Javier Varela, a Volvo Cars ipari tevékenységekért és minőségért felelős igazgatója. „A Volvo Cars és a Northvolt közötti együttműködés jóvoltából tevékenységeink az akkumulátor értéklánc teljes egészét lefedik, a nyersanyagoktól egészen a kész autóig, ami biztosítja a rendszerek optimális beépíthetőségét járműveinkbe.”

A Northvolt és a Volvo Cars akkumulátorgyártó vegyes vállalata az európai akkumulátor-gyártó ipar meghatározó szereplője, a gyártóüzem pedig Európa egyik legnagyobb akkumulátorcella-előállító létesítménye lesz. A Volvo Cars és a Northvolt a Tesla korábbi vezetőjét, Adrian Clarke-ot nevezte ki a gyár igazgatójának.

A több száz munkahelyet teremtő kutatás-fejlesztési központ 2022-ben kezdi meg működését, létrejöttével a Volvo Cars azon kevés autóipari szereplők egyikévé válik, amelyek saját tevékenységeik keretében képesek akkumulátorcellákat fejleszteni és gyártani.

A Volvo Cars és a Northvolt közötti együttműködés elsődleges célja olyan testre szabott akkumulátorok és járműintegrációs megoldások kifejlesztése, amelyek maximálisan kielégítik a Volvo és Polestar ügyfelek elvárásait, a hosszú hatótávolságtól kezdve a gyors tölthetőségig. Az akkumulátorok fejlesztésének és gyártásának a mély, vertikális integrálása kulcsfontosságú a Volvo Cars és a Polestar számára, hiszen az akkumulátor az elektromos járművek legköltségesebb fődarabja, egyben a jármű szénlábnyomának meghatározó összetevője.

Az új akkumulátorgyár és a kutatás-fejlesztési központ működtetéséhez szakmai kompetenciák széles skálájára lesz szükség, ezért a vegyes vállalat megkezdte a magasan képzett mérnökök és vezetők toborzását. A gyártásban dolgozó gépkezelők és szerelők toborzása 2023 végén veszi kezdetét.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!