Volvo Galéria Magazin

A Concept Recharge kirajzolja az utat, amelyen a Volvo Cars a fenntartható mobilitás felé halad

A Volvo Cars jövőjét ismertető kiáltványként bemutatkozó, tisztán elektromos Concept Recharge jóval több a vállalat jövőbeli formanyelvét és termékstratégiáját szemléltető tanulmányautónál.

A Volvo Concept Recharge bemutatja azokat a lépéseket, amelyeket a Volvo Cars a tisztán elektromos járművek fejlesztése terén tenni szándékozik annak érdekében, hogy csökkentse járműveinek, illetve tevékenységeinek teljes szénlábnyomát. A vállalat célkitűzése, hogy 2030-tól kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzon, és 2040-re teljes mértékben klímasemlegessé és körkörössé tegye a vállalata egészének működését.

Az utastérben alkalmazott fenntartható anyagok, az újrahasznosított és megújuló anyagokból készített abroncsok, a kedvezőbb aerodinamika és egyéb megoldások révén a Volvo Cars már magán az autón keresztül hatalmas lépéseket tehet szénlábnyomának csökkentése érdekében.

Ha ezekhez a megoldásokhoz tiszta energia alkalmazása társul, méghozzá a dekarbonizált beszállítói lánc és a gyártási folyamat minden pontján, valamint a jármű használata során egyaránt, a Volvo Cars meggyőződése szerint 80 százalékkal csökkenthető a gépkocsi teljes életciklusára vetített CO2-kibocsátás (a 2018. modellévi Volvo XC60-hoz viszonyítva), méghozzá anélkül, hogy le kellene mondani a Volvo járműveire jellemző prémium, karakteres tulajdonságokról.

Ez azt jelenti, hogy a Concept Recharge teljes életciklusára vetített CO2-lábnyom nem érné el a 10 tonnát sem, amennyiben a járművet 100%-ban megújuló forrásból származó energiával töltik.

„Az elektromos mobilitás korszakába átlépve kulcsfontosságú szempont, hogy egyetlen feltöltéssel mekkora távolságot tudunk megtenni.” – mondta Owen Ready, a Volvo Cars stratégia- és márkatervezésért felelős vezetője. „Kézenfekvő megoldásnak tűnhet, hogy növeljük az akkumulátorcsomag méretét. Ez azonban nem olyan egyszerű, mintha nagyobb üzemanyagtartályt szerelnénk be. Az extra akkumulátor ugyanis nagyobb tömeget és megnövelt szénlábnyomot is jelent. Ezért a hatótávolság növeléséhez célszerűbb, ha a rendszerszintű hatásfokot javítjuk. A Concept Recharge kapcsán feltérképezzük a takarékosság iránti igény, illetve a napjaink szabadidőjárművei által kínált férőhelyre, praktikumra, kényelemre és vezetési élményre vonatkozó elvárások közötti ellentmondást.”

A Volvo Cars vezető szerepet tölt be a fenntartható és természetes anyagok autóipari felhasználása terén, és a Concept Recharge újabb bizonyítéka annak, hogy a jövőben is meg kívánja őrizni elsőségét ezen a téren.

A belső tér bővelkedik fenntartható – természetes vagy újrahasznosított – anyagokban, a felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjútól kezdve a környezettudatos szövetanyagokon át a természetes alapanyagokból gyártott, kis tömegű kompozit anyagokig.

A felelősségteljes gazdálkodásból származó svéd gyapjúból teljesen természetes, lélegző szövetanyag készül, amely egyáltalán nem tartalmaz adalékokat. A meleg, puha anyag az ülés háttámláját és a műszerfal tetejét borítja. A padlót és az ajtók alsó felét ugyanakkor 100%-ban gyapjúból készített szőnyeg borítja.

Az üléspárnák, valamint az ajtók gyakran megérintett felületei környezettudatos anyagból: cellulóz tartalmú Tencel™ rostokból készültek. Ez a szövet rendkívül tartós, mégis puha tapintású. A fokozottan víz- és energiatakarékos gyártási folyamat során készülő Tencel™ rostok alkalmazása lehetővé teszi a Volvo tervezői számára, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel az utastéri alkatrészek előállítása során.

Az ülések háttámláját, a fejtámaszokat, valamint a kormánykerék egy részét a Volvo Cars által kifejlesztett új anyag: a Nordico borítja. A fenntartható svédországi és finnországi erdőkből származó, természetes és újrahasznosított alapanyagokból gyártott, puha tapintású anyag CO2-lábnyoma 74 százalékkal alacsonyabb, mint a bőré.

A Concept Recharge utasterének más pontjain, így az alsó tárolókban, a fejtámaszok hátoldalán, valamint a lábtámasznál a Volvo Cars beszállítóinak bevonásával kifejlesztett len kompozit anyagot alkalmaztunk. A lenmagrostok és kompozit anyagok keverékéből erős és könnyű, ugyanakkor tetszetős és természetes hatású anyagot állítanak elő.

Ugyancsak len kompozitból készülnek az első és hátsó lökhárítók, valamint a külső küszöbtoldatok. A len kompozitok külső és belső használata révén jelentősen csökkenthettük a műanyagok alkalmazását. 

„A Concept Recharge kényelmes, ugyanakkor funkcionális családi teret biztosít a felhasználóknak.” – mondta Lisa Reeves, a belső formatervezési részleg vezetője. „A természetes anyagok, az egymással harmonizáló felületek és színek alkalmazása olyan kifinomult formákat teremtett az utastérben, amelyek a prémium skandináv dizájn időtlen eleganciáját tükrözik.”

Amint a tisztán elektromos hajtásláncok átveszik a stafétát a belső égésű motoroktól, minden eddiginél fontosabb szerep jut az abroncsoknak. Nem csupán biztonsági szempontból kulcsfontosságúak, de a jármű hatótávolságára is komoly hatással vannak. Ezért az elektromos járművek abroncsainak mindig a legmodernebb technológiákat kell alkalmazniuk.

A Concept Recharge különleges Pirelli abroncsai egyáltalán nem tartalmaznak ásványi olajakat, és 94 százalékban nem ásványi eredetű anyagokból, hanem olyan újrahasznosított és megújítható anyagokból készülnek, mint a természetes gumi, a bio-szilíciumdioxid, a műselyem vagy a biogyanta. Ez jól tükrözi a Volvo Cars és a Pirelli által egyaránt vallott körkörös szemléletet, amelynek középpontjában az erőforrások felhasználásának a korlátozása és a környezeti hatások csökkentése áll.

A fenntartható anyagokon, az elektromos hajtásláncon és a különleges abroncsokon túl a Concept Recharge energiatakarékos üzemével és kiváló aerodinamikájával is javítja a szabadidőjárművek környezetvédelmi teljesítményét.

A Volvo Concept Recharge a vállalatnak az aerodinamika jövőjéről alkotott elképzeléseit tükrözi. Olyan innovatív aerodinamikai funkciókat vonultat fel, mint a légáramlatokat elsimító külső formai elemek, az új kialakítású keréktárcsák, az alacsonyabb tetővonal, valamint a függőlegeshez jobban közelítő far.

Mindezen megoldások jóvoltából a tanulmányautó a klasszikus szabadidőjárműveknél kedvezőbb áramlástani jellemzőkkel bír. Ennek köszönhetően hosszabb hatótávolságot kínál, a tisztán elektromos hajtásláncnak és az abból adódó, alacsonyabb padlólemeznek köszönhetően eleve kimagasló helykínálat mellett.

„Az ügyfelek továbbra is a szabadidőjárművek előnyei mellett teszik le a voksukat. Ugyanakkor a Volvo Cars célja, hogy olyan autókat fejlesszen és gyártson, amelyek az ezektől elvárt kényelmi és biztonsági jellemzők mellett jóval csekélyebb környezeti hatással bírnak.” – tette hozzá Owen Ready.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!