Volvo Galéria Magazin

180 nap apa szabadságot biztosít a Volvo

Az Európai Unióban 2022 januártól minden tagállamban 2 hét apa szabadságot kell biztosítania a munkáltatóknak a friss apukáknak. A Volvo gondolt egyet és 19-re lapot húzott, minden dolgozója számára 180 napra emelte az apa szabadság keretét, ami mondhatni egyedülálló a világon. Arról, hogy miért lépte ezt meg a svéd vállalat, milyen eredményeket vár az úgynevezett Family Bond programtól arról, Tóth Mónikával a Volvo Galéria Budapest HR vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan engedheti meg magának egy munkáltató, hogy fél évre elengedjen fizetett szabadságra egy kollégát?

Ez egy új program, amit tavaly év végén vezettünk be a vállalat központi irányelvei alapján, mivel a Volvo Galéria Budapest egy gyári tulajdonban lévő márkakereskedés, így lehetőségünk volt rá. Nem is volt kérdés, hogy csatlakozunk, hiszen számunkra is fontos, hogy családbarát munkahelyként segítsük a kollégáinkat abban, hogy fenn tudják tartani a munka és magánélet egyensúlyt. Munkaszervezési szempontból helyettesítjük ebben az időszakban a kieső munkatársakat és igyekszünk megoldani a feladatokat.

Ez a lehetőség a világ minden pontján elérhető a Volvo dolgozói számára?

Igen, a Family Bond programot központilag vezette be a Volvo és az összes Volvo alkalmazottra érvényes.

Milyenek az első visszajelzések a vállalatnál, illetve a Volvo Galéria Budapestnél?

A programunkban már van egy kolléga, aki megkezdte az apa szabadságát. Természetesen nagyon örült a lehetőségnek, ő és az egész családja, és bízunk benne, hogy a jövőben bővülni fog a kollégák sora, akik élnek majd ezzel a lehetőséggel.

A Volvo folyamatosan élen jár az autóival az innováció terén. Ez a kezdeményezés is egy hatalmas innováció a munkaerő megtartás terén. Miért szánta rá magát a vállalat egy ilyen drasztikus lépésre?

A vállalatnak elsődleges célja, hogy a stabil és megbízható munkaerőt megtartsa, hiszen manapság a világon a humánerőforrás a legfontosabb eleme egy vállalat működésének. Ebben pedig a legtöbbet sokszor nem a pénzzel, hanem a munka magánélet egyensúly arányának növelésével lehet elérni. Ezt ismerte fel a Volvo és ezért lépett nagyot ebbe az irányba.

A Volvo Galéria Budapest munkatársa Mirtse Ferenc call centeres kolléga az első, aki már meg is kezdte a féléves apa szabadságát.

Mennyire rugalmas a rendszer?

Nagyon rugalmas, hiszen még meg sem született a kisbabánk és én már a várakozással járó készülődésben is részt tudok venni, mert már pár hete otthon vagyok a kedvesemmel. Így kényelmesen el tudtuk készíteni a babaszobát, kifestettünk, így minden adott, hogy nyugodt körülmények közé érkezzen haza a pici.

Mit szólt a párod hozzá mikor megtudta, hogy fél évig otthon tudsz lenni velük?

Nehezen hitte el, hiszen a saját munkahelyén is aggódott, hogyan fogja az első időszakot otthon tölteni, így mikor közöltem, hogy fél évig hármasban leszünk otthon akkor rendkívül örült neki.

Szerinted mennyit fog tudni hozzátenni a ti életetekhez az otthon együtt töltött idő?

Azt gondolom, hogy nagyon sokat hozzá fog tudni tenni, hogy nem egyedül kell a páromnak minden problémát megoldani és abban is sokat fog segíteni, hogy jobban kialakuljon a kötődés köztem és az újszülött között.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!