Volvo Galéria Magazin

Fordulatos év volt 2022 a Volvo Galéria Budapest számára is

A Volvo Galéria Budapest a teljesen átalakuló iparági viszonyok közepette is helyt tudott állni 2022-ben és a nehézségek ellenére is pozitívan tekint az előttük álló időszakra. Arról, hogy hogyan sikerült teljesíteni a terveket és mi várható a közeljövőben, a Volvo Galéria Budapest ügyvezetőjével Nagy Jánossal beszélgetett márka nagykövetünk, Jakupcsek Gabriella. 

Túl a Covidon, a 2022-es év mit hozott?

Elsősorban egy háborút, ami átírt mindent. Azt gondoltuk a tavalyi év végén, hogy túljutottunk a koronavírus okozta nehézségeken és végre fellélegezhetünk. Nagy reményekkel indultunk a 2022-es évnek és belekeveredtünk egy olyan gazdasági ellátási válságba, ami még azt gondolom, hogy a covid időszakot is felülmúlta.

Ez hogy hatott a Volvóra, hogy hat az autós közlekedésre?

A Volvo gyártására elég drasztikusan hat, mivel a teljes iparágban óriási beszállítói hiányok vannak. Azt gondolom, hogy mindenki megérzi ezt az időszakot. Sokan nem is tudjuk, hogy mi az a chip, de azt már tudjuk, hogy kevés van belőle és egy autóba rengeteg kell belőle. Most már egy autóban több száz ilyen van, és ennek az ára drasztikusan megemelkedett, ebből adódóan hiány is van belőle a piacon. De olyanokat is hadd említsek, amire senki nem gondol, hogy például nincsen korom, ami Oroszországból érkezik, és ez elengedhetetlen a gumi készítéshez, tehát például gumiellátási nehézségek is vannak, ezért ebből is akadnak fennakadások.

A nehézségek ellenére mégis, hogy sikerült ez az év? Hogy volt az év első fele, hogy láttátok a dinamikát a második félévben?

Mindezeket figyelembe véve azt kell mondanom, hogy aránylag jó évet fogunk zárni. Az év első háromnegyed évében töretlenül érkeztek a megrendelések. Annak ellenére, hogy a szállítások csúsztak, problémák voltak, voltak autók, amiket módosítani kellett, mert volt olyan, hogy a kért opciót nem tudta szállítani a gyár. Ennek ellenére mindent elkövettünk, hogy ki tudjuk szolgálni a vevőinket. Most itt az év vége felé látunk egy kis megtorpanást. 

A megtorpanás mindenre igaz, nem csak az autóvásárlásra, autógyártásra, mégis vannak újdonságok. Tehát az, aki azon gondolkozik, hogy az elkövetkezendő években autót akar cserélni, mire cseréljen, mikor és mik lesznek az újdonságok a közeli és távoli jövőben?

A Volvo folytatja útját a teljes elektromosság felé. Ezzel az irányzattal megyünk tovább. Nemrégiben mutatták be az EX 90-et, a legújabb tisztán elektromos autónkat, és az elkövetkezendő négy évben minden évben egy új tisztán elektromos autót fogunk bemutatni. A vállalat célja továbbra is az, hogy 2030-ra csak és kizárólag tisztán elektromos autókat forgalmazzon.

Ehhez fel fog tudni csatlakozni a töltőállomások rendszere is?

Reménykedünk benne, bár én egy kicsit szkeptikus vagyok. Abba lehet talán bízni, hogy az egyik fejlődése magával húzza a másikat is.  Vannak bizonyos EU-s előírások, amik ezt előírják az EU-s országoknak, de ez még azért a távlati célok közé tartozik.

A Volvo Galéria, hogyan vészelte át ezt az évet?

Egyrészt környezetvédelmi szempontokból, másrészt pedig gazdasági szempontokból sikerült létrehozunk egy 120 kilowattos napelemrendszert az épületünk tetejére, mondhatni a legjobbkor. Most igyekszünk tovább racionalizálni az energiafelhasználásunkat, főleg a gázt, mert a szerviznek ebből elég jelentős a felhasználása. Jelenleg a jövő évet tervezzük, számolgatunk, hogy hogy tudunk ebből a lehető legjobban kijönni.

Mi lesz az elkövetkezendő év nagy dobása?

A Volvo ismét bemutat egy új modellt, az XC40-nek, mondjuk úgy, hogy a kistestvérét, a XC30-at, ami szintén tisztán elektromos lesz. Ez méreteit tekintve egy kisebb autó, mint az XC40-es, a hozzá tartozó választható színpalettát még nem ismerjük, de reméljük, hogy széles lesz a választék, ezzel belopva magunkat a hölgyek szívébe.

Hogy nézel a következő évre? Mik az elsődleges célok?

Azt szeretném, hogy továbbra is profitáljunk, prosperáljunk és hozzuk a terveket, mert nagyjából látjuk a jövő évi elvárásokat, ami körülbelül azon a szinten van vagy talán kicsit magasabb, mint az idei. Én optimista vagyok. A gazdasági környezeten is múlik sajnos, de biztos vagyok benne, hogy rajtunk nem fog múlni.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!