A Volvo Galéria Budapest mindig keres és támogat inspiráló együttműködéseket. Ennek eredményeként lett a kiváló séf, Hack Barnabás új könyvének egyik főtámogatója, és a könyvbemutatót is a bemutatótermükben tartották, egy különleges esemény keretében. A Ma Apa Főz bemutatója alkalmából a szerzővel beszélgettünk a gasztronómiáról, a szakmaiságról és a skandináv kapcsolatokról.
Mindig APA főz?
Ezt ebben a formában nem merném kijelenteni. A hétköznapokban inkább Anya főz, de előfordul azért szép számmal az is, hogy Apa főz. Jellemzően inkább a különleges családi eseményeknél ragadok fakanalat, ilyenkor szeretek kísérletezni, valami különlegesebb ételt az asztalra varázsolni.
Mi inspirálta a könyvet?
A gondolat, hogy szeretnék egy szakácskönyvet, már jóval korábban megszületett bennem. Valahogy azonban sosem jött el az a megfelelő téma, amit igazán fontosnak éreztem volna megvalósítani. Idén januárban, amikor otthon beszélgettünk a feleségemmel, egyszer csak eszembe jutott: mi lenne, ha apukáknak készítenénk egy pasis szakácskönyvet?
Mennyire kell speciális alapanyagok után ’rohangálni’ azért, hogy el lehessen készíteni a recepteket?
Nem szükséges különleges alapanyagokat keresgélni ahhoz, hogy elkészíthessük a recepteket. A könyvben olyan fogásokat gyűjtöttem össze, melyeket otthon, könnyedén el lehet készíteni. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a receptek között mindenki találhat számára megfelelőt, hiszen vannak könnyebb és bonyolultabb ételek is. A receptjeink felett található kis szakács sapkák és az 1-5-ig terjedő nehézségi skála segít abban, hogy a kezdőktől a tapasztaltabb apukák is könnyedén rátaláljanak azokra a fogásokra, amiket el tudnak készíteni.
Mi vezetett téged a konyhába? Hogyan találtál rá az utadra?
Sokáig nem volt számomra egyértelmű, hogy szakács legyek. Középiskola választás előtt a lakberendezés érdekelt a legjobban, mégis valamiért végül egy vendéglátó iskolát választottam. Ott szerencsémre egy rendkívül inspiráló tanár, Herbst Norbert vezetésével kezdtem el tanulni, aki megmutatta nekem ennek a szakmának mind a szépségeit, mind a nehézségeit. Úgy érzem, hogy ekkor döntöttem el, hogy a konyhák világában szeretnék dolgozni, és ez azóta is így van.
Hol tart szerinted ma a hétköznapi családi gasztronómia és hol az éttermi kultúra?
Úgy vélem, hogy az éttermi kultúra jelentősen fejlődött, és egyre több kiváló étterem nyílik, amelyek mind jobban fókuszálnak a minőségre is. A vendégek és fogyasztók egyre inkább ezt keresik, és egyre nagyobb értéket tulajdonítanak neki. Ahogy a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás, de Magyarországon a családi étkezés továbbra is nagyon fontos szerepet játszik. Az emberek szívesen gyűlnek össze hétvégente, hogy együtt étkezzenek, beszélgessenek és jól érezzék magukat. Ma már a profi gasztronómiában alkalmazott gépek és technikák, mint a sous vide, a vákumozás vagy a maghőmérő használata, könnyen elérhetőek otthon is. Így azok, akik szeretnek kísérletezni a főzésben, rengeteg új lehetőséggel rendelkeznek, és ezen a területen is látványos fejlődés történt.
Milyen kötődésed van a Volvo-hoz, hogyan tudsz párhuzamot hozni a svéd márka és a gasztronómiád között?
A Volvo számomra mindig is egy nagyon kedves márka volt, fiatalabb koromban sokat hallottam szüleimtől/nagyszüleimtől, hogy na a Volvo az az igazi megbízható autó. Úgy látom,, hogy a Volvo tökéletesen ötvözi a modern megjelenést és a letisztult, könnyen használható belső kialakítást. A skandináv konyha a karrierem eleje óta izgatott, mert a legtöbb külföldi versenyen ezek az országok diktálták és a mai napig is diktálják a trendeket. A párhuzam szerintem abban érzékelhető, hogy én is szeretek egyszerűen elkészíteni ételeket, de a tálalásba mindig igyekszem belevinni valami szemet gyönyörködtetőt. A finom, értelmezhető íz és az extravagáns megjelenés mindig siker, pont úgy, mint a Volvo autók esetében is, ami egy jól használható autó figyelem felkeltő megjelenéssel ötvözve.
Mennyire volt szerinted alkalmas egy autószalon a könyved bemutatójához? Milyenek voltak a visszajelzések?
Úgy vélem, hogy egy autószalon igazán különleges helyszín volt egy szakácskönyv bemutatójához. Szeretném megköszönni a Volvo Galéria Budapestnek, hogy lehetőséget biztosítottak ehhez az eseményhez. A férfiak mindig elcsábíthatók finom ételekkel és szép autókkal, így biztos vagyok benne, hogy ebből csak valami nagyszerű dolog sülhet ki!
A skandináv életérzés és a skandináv gasztronómia erőssége szerinted miben rejlik?
Lehetőségem volt korábban egy hónapot Dániában tölteni, ahol egy Michelin-csillagos étteremben dolgoztam gyakornokként. Igazán meglepő volt, hogy milyen nagy hatással volt rám az ott eltöltött időszak. Az emberek rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak, nem tapasztaltam náluk azt a rohanó életmódot, ami itthon gyakran jellemző. A szakmai munka mellett minden nap szakítottak időt arra, hogy közösen étkezzenek, beszélgessenek és jól érezzék magukat. Ebben a közvetlen hangulatban és a mások iránti figyelmükben sokat tanulhatnánk tőlük. Ami közös bennük és bennünk, hogy ők is szeretnek finomakat enni és jó ízekkel főznek, akárcsak mi, magyarok.