Volvo Galéria Magazin

A csúcsgasztronómia és a Volvo találkozása

A Volvo Galéria Budapest mindig keres és támogat inspiráló együttműködéseket. Ennek eredményeként lett a kiváló séf, Hack Barnabás új könyvének egyik főtámogatója, és a könyvbemutatót is a bemutatótermükben tartották, egy különleges esemény keretében. A Ma Apa Főz bemutatója alkalmából a szerzővel beszélgettünk a gasztronómiáról, a szakmaiságról és a skandináv kapcsolatokról.

Mindig APA főz?

Ezt ebben a formában nem merném kijelenteni. A hétköznapokban inkább Anya főz, de előfordul azért szép számmal az is, hogy Apa főz. Jellemzően inkább a különleges családi eseményeknél ragadok fakanalat, ilyenkor szeretek kísérletezni, valami különlegesebb ételt az asztalra varázsolni.

Mi inspirálta a könyvet?

A gondolat, hogy szeretnék egy szakácskönyvet, már jóval korábban megszületett bennem. Valahogy azonban sosem jött el az a megfelelő téma, amit igazán fontosnak éreztem volna megvalósítani. Idén januárban, amikor otthon beszélgettünk a feleségemmel, egyszer csak eszembe jutott: mi lenne, ha apukáknak készítenénk egy pasis szakácskönyvet?

Mennyire kell speciális alapanyagok után ’rohangálni’ azért, hogy el lehessen készíteni a recepteket?

Nem szükséges különleges alapanyagokat keresgélni ahhoz, hogy elkészíthessük a recepteket. A könyvben olyan fogásokat gyűjtöttem össze, melyeket otthon, könnyedén el lehet készíteni. Az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a receptek között mindenki találhat számára megfelelőt, hiszen vannak könnyebb és bonyolultabb ételek is. A receptjeink felett található kis szakács sapkák és az 1-5-ig terjedő nehézségi skála segít abban, hogy a kezdőktől a tapasztaltabb apukák is könnyedén rátaláljanak azokra a fogásokra, amiket el tudnak készíteni.

Mi vezetett téged a konyhába? Hogyan találtál rá az utadra?

Sokáig nem volt számomra egyértelmű, hogy szakács legyek. Középiskola választás előtt a lakberendezés érdekelt a legjobban, mégis valamiért végül egy vendéglátó iskolát választottam. Ott szerencsémre egy rendkívül inspiráló tanár, Herbst Norbert vezetésével kezdtem el tanulni, aki megmutatta nekem ennek a szakmának mind a szépségeit, mind a nehézségeit. Úgy érzem, hogy ekkor döntöttem el, hogy a konyhák világában szeretnék dolgozni, és ez azóta is így van. 

Hol tart szerinted ma a hétköznapi családi gasztronómia és hol az éttermi kultúra?

Úgy vélem, hogy az éttermi kultúra jelentősen fejlődött, és egyre több kiváló étterem nyílik, amelyek mind jobban fókuszálnak a minőségre is. A vendégek és fogyasztók egyre inkább ezt keresik, és egyre nagyobb értéket tulajdonítanak neki. Ahogy a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás, de Magyarországon a családi étkezés továbbra is nagyon fontos szerepet játszik. Az emberek szívesen gyűlnek össze hétvégente, hogy együtt étkezzenek, beszélgessenek és jól érezzék magukat. Ma már a profi gasztronómiában alkalmazott gépek és technikák, mint a sous vide, a vákumozás vagy a maghőmérő használata, könnyen elérhetőek otthon is. Így azok, akik szeretnek kísérletezni a főzésben, rengeteg új lehetőséggel rendelkeznek, és ezen a területen is látványos fejlődés történt.

Milyen kötődésed van a Volvo-hoz, hogyan tudsz párhuzamot hozni a svéd márka és a gasztronómiád között?

A Volvo számomra mindig is egy nagyon kedves márka volt, fiatalabb koromban sokat hallottam szüleimtől/nagyszüleimtől, hogy na a Volvo az az igazi megbízható autó. Úgy látom,, hogy a Volvo tökéletesen ötvözi a modern megjelenést és a letisztult, könnyen használható belső kialakítást. A skandináv konyha a karrierem eleje óta izgatott, mert a legtöbb külföldi versenyen ezek az országok diktálták és a mai napig is diktálják a trendeket. A párhuzam szerintem abban érzékelhető, hogy én is szeretek egyszerűen elkészíteni ételeket, de a tálalásba mindig igyekszem belevinni valami szemet gyönyörködtetőt. A finom, értelmezhető íz és az extravagáns megjelenés mindig siker, pont úgy, mint a Volvo autók esetében is, ami egy jól használható autó figyelem felkeltő megjelenéssel ötvözve. 

Mennyire volt szerinted alkalmas egy autószalon a könyved bemutatójához? Milyenek voltak a visszajelzések?

Úgy vélem, hogy egy autószalon igazán különleges helyszín volt egy szakácskönyv bemutatójához. Szeretném megköszönni a Volvo Galéria Budapestnek, hogy lehetőséget biztosítottak ehhez az eseményhez. A férfiak mindig elcsábíthatók finom ételekkel és szép autókkal, így biztos vagyok benne, hogy ebből csak valami nagyszerű dolog sülhet ki!

A skandináv életérzés és a skandináv gasztronómia erőssége szerinted miben rejlik?

Lehetőségem volt korábban egy hónapot Dániában tölteni, ahol egy Michelin-csillagos étteremben dolgoztam gyakornokként. Igazán meglepő volt, hogy milyen nagy hatással volt rám az ott eltöltött időszak. Az emberek rendkívül kedvesek és segítőkészek voltak, nem tapasztaltam náluk azt a rohanó életmódot, ami itthon gyakran jellemző. A szakmai munka mellett minden nap szakítottak időt arra, hogy közösen étkezzenek, beszélgessenek és jól érezzék magukat. Ebben a közvetlen hangulatban és a mások iránti figyelmükben sokat tanulhatnánk tőlük. Ami közös bennük és bennünk, hogy ők is szeretnek finomakat enni és jó ízekkel főznek, akárcsak mi, magyarok.

Kövess Minket

Kövess minket közösségi média felületeinken!